Predsjednik DNS-a
6

Pavić o prodaji Ljubije: Ne podržavamo Mittal, nego smo protiv Israeli Investement Groupa

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se u dva dana naslušao svega i svačega te da je većina toga neutemeljena.

"Želim da razlikujete ono što se priča od onoga što DNS radi. DNS nikada nije rekao da podržava i glasa za Mittal, nego je DNS samo rekao da neće prihvatiti odluku da se rudnik proda kompaniji Israeli Investement Group. Uglavnom se o Mittalu vodi rasprava, a suština je RŽR Ljubija. Mi nismo bili i nećemo biti na glasanju za prodaju zato što kupac nije kredibilan, što kupac ne garantuje ono za šta su građani Prijedora i čitava RS zainteresovani, a to je kopanje rude, jer se kopanjem rude zapošljavaju novi radnici u rudnku, oživljavaju Željeznice RS, da ne govorim dalje o Zenici i tako dalje, to je naš jedini interes", rekao je Pavić u skupštinskom holu.

Pavić je rekao da IIG ne može otvoriti rudnik Ljubija, jer su ugovorom prava data nekom drugom te da je krivac za svu gužvu i pometnju koja je nastala u skupštini Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, jer je ono dalo saglasnost da se rudnik proda izraelskom fondu, iako se znalo da su još 2004. godine ekskluzivna eksploataciona prava data Mittalu.

Pavić je također potvrdio da je prije mjesec dana od direktora IIG-a Evgenija Zotova dobio pismo upozoravajućeg, čak prijetećeg karaktera, ali da mu nije pridavao previše značaja.