Stigao u prvu posjetu
53

Patrijarh Porfirije: Sarajevo je širokogrudno, malo je gradova poput njega

B. T.
Patrijarh Porfirije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Patrijarh Porfirije (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu počela je služba u čast patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je stigao u posjetu Mitrpoliji daborbosanskoj.
Patrijarh Porfirije kazao je da je njegovo srce ispunjeno istinskom radošću, radošću Bogom što je u predivnom u Sarajevu.

Kazao je da se radi o veoma širokogrudnom gradu, otvorenom na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili.

Govorio je o ljepoti različitosti onih koji su ovdje stoljećima živjeli.

"Sarajevo je kroz vijekove jeste otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. Tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu. Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema, kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze različite bogomolje.

Patrijarh boravi u Sarajevu povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma. Ovom molitvenom činu prisustvuje brojno sveštenstvo.