Susret s papom
21

Patrijarh Irinej za Dodika rekao da je dobar Srbin pa ga ispratio na put u Vatikan

Klix.ba
Milorad Dodik i patrijarh Irinej (Foto: ATV screenshot)
Milorad Dodik i patrijarh Irinej (Foto: ATV screenshot)
Patrijarh Irinej pružio je podršku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uoči njegove službene posjete Vatikanu i sastanka s papom Franjom.

"Predsjednik ide na jedan važan put kojeg pozdravljamo. Ovo će biti prilika jedinstvena da naš predsjednik lično razgovara o nekim problemima koji se tiču sigurno katoličke crkve, ali se oni tiču i naše crkve i našeg naroda. Želimo mu sretan put i puno uspjeha u razgovorima sa vrhovnim čovjekom katoličke crkve", kazao je patrijarh Irinej.

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve potom je poželio sretan put Dodiku te ga nazvao dobrim i čestitim Srbinom koji, kako je kazao, čini sve da Drina ne bude granica nego rijeka koja spaja narode sa obje strane.

Dodik je ranije kazao kako će s papa Franjom imate itekako o čemu razgovarati. Kako je najavio, jedna od tema će biti Jasenovac te izgradnja monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini.

On je rekao i kako će s poglavarom Rimokatoličke crkve razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a na dnevnom redu bit će i odnosi Katoličke crkve i BiH.

Dodik u Rim putuje sutra, a sastanak s papom planiran je u petak, 26. aprila.