BiH
764

Patrijarh Irinej: RS treba da se pripoji Srbiji, potreban nam je podvig

Klix.ba
Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je u intervjuu za srbijanski Nedjeljnik da se Republika Srpska (RS) treba pripojiti Srbiji, naglašavajući da novi srbijanski premijer Aleksandar Vučić treba da podigne "posrnulu naciju".

Patrijarh Irinej je povukao paralelu između događaja na Krimu, odnosno u Ukrajini, sa događajima na Kosovu, ali i sa bh. entitetom Republika Srpska (RS).

"Taj proces je već krenuo. Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BIH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer s oduzimanjem Kosova sada prave dvije albanske države, a Srbija sa RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vijekovima", rekao je patrijarh Irinej.

Naglasio je da "nam je potreban zapravo podvig da se podignemo".

"Mislim da smo kao narod prilično slabi. I treba da učini sve da dođe kraj tom slabljenju i propadanju. I uloži napor, snagu, pamet. A da bismo se podigli, moramo biti svjesni sami sebe, svoje historije, svoje kulture, svog položaja. Ako to mi sami ne budemo prihvatili i mijenjali se, drugi nas neće podići. Potreban nam je zapravo podvig da se podignemo. Dovedeni smo do prosjačkog štapa", naglasio je.

Patrijarh je rekao da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čovjek iz naroda, da je s Tadićem imao niz prijateljskih susreta, ali da mu je najviše žao zbog odlaska Vojislava Koštunice u penziju jer je "on bio nosilac ideja naše kulture i historije".