Novi atak na državnost BiH
0

Patrijarh Irinej nazvao RS najmlađom srpskom državom

FENA/Sarajevo-x.com
Patrijarh u Banjoj Luci (Foto: Srna)
Patrijarh u Banjoj Luci (Foto: Srna)
Proslavu Dana Republike Srpske (RS) vjerski i politički zvaničnici iz ovog entiteta i Srbije iskoristili su da još jednom afirmišu "državnost" bh. entiteta. Tako je srpski patrijarh Irinej RS nazvao "najmlađom srpskom državom".

Jutros je u banjalučkom Hramu Srista spasitelja Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, kojem je ovo prva kanonska posjeta najvećem gradu u RS-u, predvodio svetu arhijerejsku liturgiju te u čestitkama Republiku Srpsku nazvao "najmlađom srpskom državom“.

"Neka je blagoslovena srpska država, Republika Srpska“, rekao je, između ostalog Irinej.

Povodom Dana RS-a, koji se danas obilježava u tom bh. entitetu, u Banju Luku su doputovali srbijanski predsjednik Boris Tadić, te ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Oni su ujedno i najviši zvaničnici jedne države koji prisustvuju manifestacijama koje je Organizacioni odbor, kojim predsjedava entitetski predsjednik Milorad Dodik, upriličio povodom 9.januara.

Centar Banje Luke od ranih jutarnjih sati je blokiran za saobraćaj, a na ulicama su jake snage policije, dok su pripadnici tzv. specijalne policije razmješteni i na okolnim zgradama.

Predsjedniku RS Miloradu Dodiku danas je ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko uručio "Orden Družbe”, kojim ga je odlikovao ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Istovremeno, Dodik je povodom Dana RS-a odlikovao predsjednika Srbije Borisa Tadića, te bivše predsjednike RS-a Rajka Kuzmanovića, Nikolu Poplašen, Mirka Šarovića i Dragana Čavića, njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, te episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, banjalučkog ?efrema, bihaćko-petrovačkog Hrizostoma, zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i umirovljeneog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Dodikovim ukazom, između ostalih, Orden časti sa zlatnim zracima dodjeljen je monsinjoru Franji Komarici, biskupu banjalučkom i Jozefu Atijasu, rabinu Jevrejske zajednice u RS (posthumno), dok je muftija banjalučki Edhem Čamdžić odbio da primi ovo odlikovanje.

U poslijepodnevnim satima u dvorani "Borik" u Banjoj Luci najavljena je svečana akademija pod nazivom "Republika Srpska - glas koji se čuje", a bit će priređen i prijem za zvanice.