Za 195.000 KM
60

Pašića kula na Bivoljem Brdu: Prodaje se nacionalni spomenik BiH

Piše: R. D.
Foto: Dimos-nekretnine
Foto: Dimos-nekretnine
Skoro godinu dana stoji otvorena ponuda za prodaju Pašića kule na Bivoljem Brdu kod Čapljine, graditeljske cjeline pod zaštitom države. Apsurdno je da se na ovakav način prodaje nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, izuzetno vrijedan stambeni objekt iz 16. vijeka.

U oglasu na stranici Olx.ba prodavac za ovaj vrijedan spomenik kulture traži 195 hiljada KM, a u detaljnom opisu stoji i da su u sklopu cjeline i avlije, bašče i popratni objekti.

"Zgrada kula posjeduje 150 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora u tri etaže, tj. prizemlje i dva sprata. Pored toga postoje popratni objekti: ljetna kuhinja oko 50 kvadrata i kaldrmisana mala avlija 70 kvadrata", stoji u oglasu.

Dalje se navodi kako je kula granatirana i devastirana, ali su njeni zidovi ostali u izvanrednom stanju zahvaljujući pomno klesanom krečnjačkom kvadru, posebno majstorski slaganom na uglovima, što je vidljivo na slikama.

Prodavac navodi i kako je nekretnina pogodna za stanovanje uz mogućnost uzgoja mediteranskih kultura ili za adaptaciju u etno selo, hotel, motel... Navodi se i da je objekt pod zaštitom države te je moguća finansijska podrška države prilikom restauracije.

Dinka Pašić objavila je oglas za prodaju, a za Klix.ba je kazala da se objekt nalazi u vlasništvu jednog člana njene porodice i da bi Pašića kulu prodali onome ko bi je mogao restaurirati i vratiti joj prvobitni izgled.

"Nažalost danas niko nema novca, osim države koja se ne oglašava. Prije nekoliko mjeseci pojavio se potencijalni kupac koji je vrlo brzo izgubio interesovanje kada je vidio stanje", rekla nam je Dinka Pašić i dodala da je Pašića kula na prodaju već duže vrijeme.

Historija kaže da je Pašića kula stambeni objekt iz perioda osmanske vlasti, na Bivoljem Brdu, u naselju Kevčići, općina Čapljina. Kulu je sagradila Pašića kaduna u 16. vijeku. Bio je to stambeni objekt, a zajedno s Fazilovom kulom na drugom kraju naselja imala je i odbrambenu ulogu. Pripadala je rezidencijalnom tipu feudalnih kula, a od 20. januara 2006. proglašena je nacionalnim spomenikom.

Foto: Dimos-nekretnine
Foto: Dimos-nekretnine

Amir Pašić, predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH, kaže kako vlasništvo ili potencijalna prodaja ne utječu na status spomenika.

"To je stvar suda i uknjižbe, bilo koji vlasnik mora se držati zakonskih rješenja i ograničenja kad je riječ o restauraciji nacionalnih spomenika, sve uz odobrenje nadležnih organa vlasti", kazao je Pašić.

Nasiha Pozder, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i potpredsjednica Naše stranke, smatra kako se već dugo u našoj zemlji odnos prema kulturnohistorijskom i prirodnom naslijeđu se uglavnom zaustavlja na proglašenju nečega spomenikom i davanjem prefiksa "zaštićeno".

"Nažalost, zaštita jednog spomenika odlukom ne osigurava istinsku zaštitu niti očuvanje naslijeđa. Brojni su primjeri zaštićenih, a uveliko devastiranih i nereprezentativnih spomenika, poput uostalom i Pašića kule s pripadajućim avlijama i zidom u Bivoljem Brdu kod Čapljine, koja je danas predmet prodaje u malim oglasima. Žalosno je i nedopustivo da država nema plan upravljanja spomenicima koji bi osim adekvatnog scenarija osigurao i finansijski plan upravljanja, a u konačnici i uslove za uspostavljanje privatnog i javnog partnerstva i privlačenja investitora, kada već nismo finansijski spremni brinuti o onom najvrednijem što imamo i što nam je ostavljeno u amanet", kaže Pozder.

Često se stiče dojam da se upravo ovim i ovakvim odnosom nastavlja ona "zaštiti i pustiti da propadne", osigurava jeftino građevinsko zemljište s kojeg se u konačnici uklanja spomenik koji predstavlja opasnost po život prolaznika, poput slučaja hotela Topola na Ilidži u Sarajevu, a što će vjerovatno biti i sudbina Električne centrale u centru glavnog grada naše države.

"Sramotno je i da današnja vlast ima vozne parkove čija vrijednost jednog vozila iznosi upravo onoliko za koliko se danas može kupiti jedan nacionalni spomenik kakav je Pašića kula", zaključuje profesorica Pozder.

Vezani članci