Povećana sigurnost
42

Pasarela u Drinskoj ulici u Sarajevu konačno pod videonadzorom

Klix.ba
Civilna zaštita općine Novo Sarajevo je okončala projekat ugradnje videonadzornog sistema sa dvije kamere visoke rezolucije na Pasareli u Drinskoj ulici.

Postavljene kamere pokrivaju kompletan objekat Pasarele kojim se svakodnevno služi približno 5000 građana Mjesne zajednice Dolac. Kamere su povezane sa Centrom za sigurnost Treće policijske uprave Novo Sarajevo, čime je znatno optimizirana sigurnost na ovom do sada jako izolovanom objektu.

Pasarela u Drinskoj ulici služi za siguran prelazak građana preko željezničke pruge, ali je zbog izolovanosti bila često i omiljeno okupljalište ovisnika i pljačkaša. U posljednje vrijeme na Pasareli je bio povećan i broj migranata koji su se kretali istom do divlje kuhinje koja je do skora bila montirana u Paromlinskoj ulici.

Inicijativu za postavljanje kamera je uputila JU OŠ "Malta". Direktor škole Asmir Hasičić je podnio inicijativu Civilnoj zaštiti sa namjerom da se osigura siguran dolazak u školu i odlazak iz škole za oko 150 učenika JU OŠ "Malta". Škola je ustupila potrebnu logistiku kako bi se kamere dovele do Treće policijske uprave Novo Sarajevo, tako da policija sada u svakom momentu ima uvid u dešavanjima na Pasareli.

"Pasarela je godinama bila najveća sigurnosna prijetnja u kretanju naših učenika u lokalnoj zajednici. Prezadovoljni smo što je inicijativu implementirala Civilna zaštita općine Novo Sarajevo čime su brojni stanovnici lokalne zajednice, a posebno naši najmlađi stanovnici, dobili jači osjećaj sigurnosti", izjavio je direktor Hasičić.