BiH
42

Partner mikrokreditna fondacija pomogla mnogima u oporavku od poplava

Klix.ba
Prirodna katastrofa koja je u maju 2014. godine zadesila Bosnu i Hercegovinu nanijela je nesagledive štete cijeloj zemlji, posebno stanovništvu koje živi u mjestima direktno pogođenim poplavama i klizištima.

Partner mikrokreditna fondacija je pokazala veliku društvenu odgovornost i odmah pomogla najugroženija područja, institucije, domaćinstva, firme i pojedince. Fondacija je na račune Vlada oba bh. entiteta i Brčko distrikta, uplatila iznos od 27.000 KM. Zaposlenici Partnera su prikupljali humanitarnu pomoć u hrani i odjeći i uručili najugroženijim porodicama.

Krediti za brzi oporavak

Da bi pomogli svojim klijentima i ostalim oštećenim građanima, u Partner-mikrokreditnoj fondaciji su pripremili jedinstven proizvod, "kredit za brzi oporavak" koji su mogli dobiti pojedinci sa prebivalištem u mjestima pogođenim elementarnom nepogodom, uz prilaganje potvrde od nadležnog organa da je njihova imovina pretrpjela djelimičnu ili totalnu materijalnu štetu.

Novac za ovu namjenu je osiguran u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom potpisivanjem dva značajna ugovora o kreditu. Prvi je bio u vrijednosti od 1,25 miliona eura, a sredstva iz ove kreditne linije su plasirana u veoma kratkom roku, opslužujući 531 domaćinstvo na ugroženim područjima. Drugi ugovor sa ovom bankom iznosio je 2,5 miliona eura, i njime je omogućeno da više od 1.000 klijenata čija imovina je pretrpjela štetu u poplavama i klizištima, obnovi svoje biznise i kuće. Iznosi kredita su bili od 700 KM do 6. 000 KM sa rokom otplate do 30 mjeseci, i korisnici su bili obavezni da u dogovorenom periodu vrate samo uzeta sredstva bez ikakve kamate, provizije i naplate troškova obrade, koje je snosila Savezna Republika Njemačka, kroz program oporavka od poplava.

Građani neizmjerno zahvalni

Dobrosav Mićić iz semberskog sela Amajlije, raniji višestruki korisnik kredita Partner MKF, čija su kuća i imanje pretrpjeli veliku štetu u poplavama je novcem od ovog kredita ponovo nabavio nekoliko svinja, a uskoro planira graditi i jedan pomoćni objekat.

"Rekao sam čim sam dobio kredit da je ovo kao da ti najbolji prijatelj pritekne u nevolji i posudi ti značajan novac da vraćaš u manjim iznosima. Pokazalo se da je zaista tako, Partner i njegove zaposlenike doživljavam kao velike prijatelje i zahvalan sam im do kraja života", kaže Mićić.

Kreditom za brzi oporavak već se značajno oporavilo i domaćinstvo Novadina i Biljane Zekić iz Trnjaka kod Bijeljine, roditelja troje djece, čija je kuća bila potpuno u vodi.

"Zahvaljujući ovim sredstvima uspjela sam sanirati nastalu štetu, i moja djeca sada imaju gdje spavati i mogu im pripremati hranu u obnovljenoj i novim namještajem opremljenoj kuhinji", kaže Biljana Zekić, dugogodišnji klijent Partner MKF.

Veliku zahvalnost Partneru, iskazuje i Radomir Perić iz Brodca kod Bijeljine, koji je već uveliko sanirao porodičnu kuću čije je prizemlje bilo potpuno poplavljeno i uništeno.

"Vladinim robnim vaučerima sam nabavio dio materijala i nešto pokućstva, ali mi je nedostajao gotov novac kako bi mogao platiti majstore i pokriti druge troškove. Partnerov kredit je bio pravi spas u svemu što nas je snašlo, i još ne mogu da vjerujem da postoji neko s takvim osjećajem za potrebe građana", ističe uzorni brodački domaćin.

Posebna pažnja naravno posvećena je Partnerovim klijentima čija su imanja i biznisi stradali. Jedna od prvih odluka bila je smanjenje kamatnih stopa za sve kreditne proizvode. Zahvaljujući angažmanu Partner mikrokreditne fondacije brojne su porodice, zajednice i firme u našoj zemlji lakše prebrodile teške posljedice elementarne nepogode.

Partner mikrokreditna fondacija je potpisala i ugovor sa svojim osnivačem, organizacijom Mercy Corps o realizaciji projekta Revitalizacija domaćinstava i biznisa nakon poplava u BiH. Projekat finansiran od Office of US Foreign Disaster Assistance i European Commission's Humanitarian Aid and Civil Protection Department imao je za cilj obnovu lokalne ekonomije i ekonomskih aktivnosti u zajednicama koje su uništene elementarnim nepogodama. U okviru projekta se vrši dodjela grant sredstava osobama koje su tokom pomenutih poplava pretrpjele štetu na biznisu i u domaćinstvu, a koji žele i mogu odmah obnoviti i pokrenuti svoju poslovnu aktivnost. Partner je uz organizaciju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle bio jedan od implementatora projekta koji se realizuje i uz pomoć opštinskih službi također uključenih u ove aktivnosti. U okviru projekta, u proteklom periodu je plasirano 1.124 donacije u ukupnom iznosu od 1.155.350 KM.