Stiže pomoć za sanaciju
57

Partizansko groblje u Mostaru uvršteno među sedam najugroženijih mjesta u Evropi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Partizansko memorijalno groblje u Mostaru nakon brojnih devastacija i vandalskih napada će konačno doživjeti obnovu i povratak starog sjaja, jer je uvršteno među sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine 2023. godine u Evropi, s ciljem spašavanja.

Nacionalni spomenik BiH u Mostaru bio je sa 11 nominiranih za najugroženiji lokaliteta kulturne baštine u Evropi na popisu koji je objavila Evropa Nostra - evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Evropske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa sedam najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini.

Evropa Nostra se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi s članovima iz preko 40 zemalja, a zajedno sa Institutom Evropske banke za investicije, objavila je listu najugroženijih zona za ovu godinu.

Uz Partizansko grobolje u Mostaru među najugroženije su uvšteni Sveti Stefan u Crnoj Gori, Bistričke vodenice u Srbiji, Željeznička stanica u Kortrijk (Belgija), tvrđava Čakvinji u Gruziji te Ansambl kuća sestara u Njemačkoj.

Pomoć od 10 hiljada eura

Evropska komisija je obećala da će finansijski podržati svaku lokaciju grantovima od po 10 hiljada eura u sprovođenju aktivnosti koje će pomoći u njihovom spašavanju.

Urbana kuća IDEAA Mostar, nominator za program 7ME 2023. u partnerstvu sa Galleria DESSA iz Ljubljane i Europa Nostra Srbija, ističe da je ovo veoma značajno za Mostar i čitavu BiH.

"Velika je odgovornost ali i čast postati dio ovog programa. Partizansko spomen groblje u Mostaru kao i njegov 'Ukleti graditelj', kako je sebe nazivao arhitekt Bogdan Bogdanović, zaslužili su", navode nominatori iz Mostara.

Ističu da ovaj spomenik nije samo remek djelo kojeg je stvorio poznati arhitekta Bogdan Bogdanović i prekrasna konstrukcija velike estetske vrijednosti nego mnogo više.

"To je i mjesto gdje je cijela generacija naših građana ostvarila intimnu vezu sa: mladima, roditeljima sa djecom, golupčićima, svi su pronašli svoje želje mjesto za opuštanje, šetnju, igru, sanjarenje... Štoviše, ta mirna i sanjiva oaza okružena zelenom, bujnom vegetacijom, posljednje je počivalište naših brojnih predaka, pretežno mladih ljudi, čija nas je antifašistička borba uvijek učinila ponosnim", navode iz IDEAA-e Mostar.

Jedna nova šansa

Stoga s ponosom ističu da je "Grad mrtvih koji gleda grad živih" dobio još jednu priliku.

"Kao i njegov stariji brat Stari most, koji je doživio sličnu sudbinu i uzdigao se kao Feniks iz pepela, sada 400 godina mlađi i jednako važan za kontinuitet grada, na pozornici je", naglasili su.

Izrazili su nadu da će svi građani Mostara razumjeti i prihvatiti da je ovo za sve njih i da će, "revitalizacija nekropole još jednom biti oaza mira gdje će se neka nova djeca, mladi i odrasli družiti i graditi novi odnos sa mjestom".

Uz zahvalu što je Evropa Nostra prepoznala važnost i ljepotu Partizanskog groblja u Mostaru kao evropsku vrijednost, vjeruju da će se nacionalni spomenik BiH u Mostaru, uz njihovu pomoć vratiti u nekadašnju slavu, na sveobuhvatan, dostojanstven i održiv način.