Fašistički simboli
412

Partizansko groblje u Mostaru ponovo na meti vandala

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH, ponovo se našlo na meti vandala. Na fotografijama koje je objavio Udruženje antifašista i boraca NOR-a vide se oštećenja i grafiti na ulaznom portalu.

Nepoznate osobe iscrtale su na crvenoj podlozi simbol kukastog križa te ustaškog simbola slova "U" s dodatnim križem. Tu je i natpis "Tito je mrtav".

Antifašiste se pitaju da li će ovo skrnavljenje spomenika dovesti do reakcije nadležnih.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Samo nas zanima da li će na ovaj ponovni udar na nacionalni spomenik BiH danas reagovati gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara", napisali su uz fotografije na svojoj Facebook stranici.

U Operativnom centru MUP-a HNK za naš portal su kazali da nisu obaviješteni o jutrošnjem incidentu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić nam kaže da nije nimalo iznenađen ovim što se dogodilo te da nije prvi put da se ovaj nacionalni spomenik skrnavi, a da policija o tome ništa ne zna.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Već 30 godina se atakuje na Partizansko groblje i još uvijek su istrage u toku. Nikada niko nije sankcionisan, a za današnji incident kažu da ga niko nije prijavio. Pitam se ima li ijedna stvar koju mostarska policija radi po službenoj dužnosti. Partizansko spomen groblje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, atak na njega je atak na državu. Ako policija ove države ne štiti državu, onda je protiv države i protiv svih nas. Nedjelovanje je saučesništvo", kazao je Đulić za Klix.ba.

Podsjećamo, ovaj vrijedni spomenik desetljećima je na meti vandala koji kroz njegovo skrnavljenje obično šire poruke mržnje i nacionalizma.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Ovaj spomenik je jedan od simbola grada na Neretvi i jedan od najljepših arhitektonskih projekata na području Balkana. Djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.