BiH
874

Partizanski major Salko Rizvić: Da sad drug Tito ustane, od jada bi se u grob vratio

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
"Ideal anifašizma zamijenili su ideali nacionalizma i šovinizma", jedan je od zaključaka svečane akademije održane u subotu u Jablanici povodom obilježavanja sedamdeset treće godišnjica "Bitke za ranjenike na Neretvi", i obilježavanja 80. godina od formiranja prvih internacionalnih brigada.

Ističući vrijednosti ideala antifašizma i zajedništva na kojima su građeni temelji bivše Jugoslavije, brojni govornici su podsjetili na ekonomski rast tadašnje države i prosperitet kojim se Jugoslavija u svijetu dičila.

Osvježavajući sjećanja na jednu od najhumanijih ofanziva u historiji ratovanja, koja je utkana u temelje bivše države, prikazan je film "Reprint", istaknutog španskog revolucionara Čede Kapora, uz neizostavne inserte filma "Bitka na Neretvi".

Partizanski major iz Modriče Salko Rizvić je na pragu devedesete godine života ali su mu sjećanja na "Bitku na Neretvi", u kojoj je s ponosom učestvovao, još uvijek svježa.

Sjedeći ispred Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi " ekipi portala Klix.ba je kazao kako nikada ne propušta priliku odati počast poginulim suborcima.

Na mjesto poznate bitke uvijek je dolazio ponosan, a danas se, iako odaje počast poginulim suborcima, osjeća poniženim i povrijeđenim.

"Bitka koju smo mi vodili na čelu sa drugom Titom bila je borba za narod, a današnja borba koju vode političari je borba protiv naroda. Tužan sam što to gledam i što ništa ne mogu promijeniti", kazao je partizanski major Rizvić.

Ogorčen je i ponižen kako kaže, jer sve ono za što su se on i njegovi suborci borili sada je bačeno pod noge nove čizme.

"Narod je na prosjačkom štapu. Svako malo vidim ljude da kopaju po kontejnerima kako bi preživjeli. Sramota me zbog toga. Ljudi koji su preko 30 godina radili u tvornicama ostaju bez posla i osnovnog radničkog prava, a mladi odlaze u inozemstvo jer u svojoj i na svojoj zemlji nemaju kruha, vode, ni slobode. Usta su im plombirana, a ruke vezane. Da sada drug Tito ustane, od jada bi se vratio u grob, da ne gleda šta mu sa zemljom rade", kazao je vidno uznemiren i ogorčen partizanski major.

Izrazio je žaljenje što nove generacije nemaju priliku osjetiti ljepotu života za koju su se, kako naglašava, njihovi preci borili. Sada se, kako ističe, vodstvo države čvrsto drži Amerike u koju su s ovih prostora otišli pametni ljudi. Tamo su uspješni, tvrdi on, podsjetivši da su mnogi osvojili svjetske nagrade za razna dostignuća, a ovdje nisu imali priliku ni da žive.

"Dok je bio drug Tito na čelu Jugoslavije, ovo je bila radnička zemlje u kojoj su radnici imali sva prava. Nije bilo razlike između Srbina, Bošnjaka i Hrvata niti nacionalne manjine. Svi koji su htjeli i znali raditi bili su cijenjeni i lijepo živjeli te su s ponosom, svojim znanjem i radom, gradili državu. Drug Tito je uvijek isticao da je radnička klasa stup države i time se vodio. Zato je i uspio napraviti zemlju o kojoj se sada može govoriti samo sa sjetom na 'Zlatna doba Tita'", zaključio je partizanski major Rizvić, te pozvao mlade da misle svojom glavom i traže nove lidere.