Višegradska kapija na Vratniku
0

Partizani su '45. ušli kroz kapije Sarajeva i otjerali okupatora

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Brojne delegacije i boračka udruženja, građani Sarajeva, učenici osnovnih škola, te učesnici narodnooslobodilačkog rata, su polaganjem cvijeća na spomen-ploču kod Višegradske kapije na Vratniku obilježili 5. april, dan kada su 1945. godine partizanske snage ušle u Sarajevo i oslobodile ga.

Tačno u 17 sati, kako je za Klix kazao Mirsad Hajdar, predsjednik Udruženja boraca antifašista narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad Sarajevo, partizani su probili linije odbrane i ušli u grad.

"Prva je kroz kapiju prošla 16. muslimanska brigada, dok su malo poslije i druge brigade ulazile sa svih strana. Vodile su se velike bitke na potezu od Kozije ćuprije do Vječne vatre, a u ranim jutarnjim satima grad je oslobođen", ističe Hajdar.

Ibrahim Lojić je bio komandir četvrtog bataljona 16. muslimanske brigade koja je prva kročila u Sarajevo. Kako kaže, odmah po ulasku krenuli su u odbranu Vijećnice.

"Nakon što smo oslobodili Vijećnicu, na redu je bila Baščaršija, Pošta... Vodili smo teške bitke. Na kraju, u 11 sati uvečer na Vijećnici se zavijorila naša zastava, a glavne kote Sarajeva su bile oslobođene", priča Lojić.

S druge strane, 17. krajiška muslimanska brigada je, nakon prelaska rijeke Bosne, oslobodila Kakanj te došla u Kraljevu Sutjesku gdje je naišla na težak otpor okupatora.

"Dan i noć borili smo se sa Nijemcima na Kraljevoj Sutjesci. Kad smo ih potukli, oni su se povukli prema Varešu, a mi smo preko Okruglica ušli u Sarajevo", kazao je Rade Vukosav, pripadnik tadašnje 17. krajiške muslimanske brigade.

Salko Nikšić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća grada Sarajeva, je istakao kako se Sarajevo kroz stoljeća branilo od svih nedaća. U periodu od 1941. do 1945. godine je poginulo 1.890 boraca grada Sarajeva, dok je od 1992. do 1995. godine ubijen 11.541 građanin te je ovo prilika kada treba odati počast svim žrtvama i ne dozvoliti da se to zaboravi.