Mujo Salčin
1.2k

Partizan iz Mostara poručio građanima: Čuvajte BiH, bratstvo i jedinstvo

G. Š.
Mujo Salčin (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mujo Salčin, učesnik Narodnooslobodilačkog rata, 94-godišnji partizan iz Malog polja kod Mostara, poručio je građanima Bosne i Hercegovine da svi zajedno čuvaju svoju državu.

Ovaj borac iz Hercegovačke brigade koji je odlikovanje za zasluge u ratu dobio od vrhovnog komandanta Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, i nakon 77 godina živi ideju bratstva i jedinstva, kao i ljubavi među narodima.

U razgovoru za Klix.ba u dvorištu svoga doma pričao je o važnosti današnjeg dana i borbe kroz koju su partizani prolazili da zemlju oslobode od okupatora.

Prisjetio se dana kad se partizanima pridružio kao mladić koji je ubrzo postao kurir, a potom je s pripadnicima Narodnooslobodilačkog rata obišao sva ratišta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

"Imali smo velike okršaje i preživjeli smo svašta. Ali, bratstvo i jedinstvo je bilo ono što nas je uvijek držalo i što nam je pomoglo da pobijedimo neprijatelja i oslobodimo našu državu od okupatora", kaže Salčin za Klix.ba.

Pričajući nam o teškim borbama koje su se vodile tokom Drugog svjetskog rata, ovaj 94- godišnji partizan se prisjeća i brojnih zamki koje su on i njegovi saborci teškim mukama izbjegavali, ali i strahotama kada su njegovi drugovi živote gubili za domovinu.

Posebno mu je teško pao gubitak komandanta na ratištu u Sloveniji kad su se vodile velike borbe, i kada su mnogi partizani bili ranjeni. Priča nam da je i on bio ranjen, ali je u redovima partizana ostao do zadnjeg dana, te nastavio požrtvovano učestvovati u aktivnostima SKOJ-a i obilježavati važne datume u Jugoslaviji.

"Učestvovao sam u organizaciji važnih datuma za vrijeme Jugoslavije, a i sada sam aktivni član SABNOR-a", kaže ponosni partizan iz Mostara.

Danas je tužan jer mu je ovo prvi put da je propustio svečanosti obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, zbog trenutnog epidemiološkog stanje.

"Drugovi iz SABNOR-a mene čuvaju i paze kad se ide na svečanosti, ali sad ne mogu nigdje zbog koronavirusa i epidemioloških mjera", kaže nam Salčin naglašavajući da je uvijek bio savjestan i odgovoran pa tako i u novonastaloj situaciji.

Dodaje da ipak nije sam, jer putem medija prati dešavanja u našoj zemlji i komunicira sa svojim drugovima i dragim osobama, komentarišući situaciju u zemlji.

"Trebamo da čuvamo bratstvo i jedinstvo, da budemo jedni uz druge, da ne damo neprijatelju da s nama vlada i da čuvamo ovu našu državu. Za nju su mnogi dali svoje živote i naša država je naše najveće blago", poučio je Salčin.