|

Partije u Goraždu podijelile direktorske pozicije, uskoro ime mandatara Vlade

Partije u Goraždu podijelile direktorske pozicije, uskoro ime mandatara Vlade
12
Piše: E. A.
21.4.2019. u 20:11
43
komentara
12

dijeljenja
Partije u Goraždu podijelile direktorske pozicije, uskoro ime mandatara Vlade
Osim ministarskih pozicija, stranke koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini BPK (SDA, DF, SZBIH, A-SDA, NBL, Goraždanska priča, SBB) postigle su sporazum o podjeli direktorskih pozicija i drugih funkcija u javnim preduzećima, ustanovama i agencijama.
Prema sporazumu većinu članova u njihovim upravljačkim tijelima imat će ona politička stranka kojoj je po sporazumu pripala pozicija direktora.

JU Služba za zapošljavanje BPK – SBB
Zavod zdravstvenog osiguranja – SBiH
JP Bosansko podrinjske šume – SDA
JZU Kantonalna bolnica – Goraždanska priča
RTV BPK Goražde -NBL
Doma za stara i iznemogla lica– SBB
Centar za socijalni rad –DF
Direkcija za ceste -ASDA
Uprava za šumarstvo–SDA
Kantonalni stambeni fond–Goraždanska priča
Agencija za privatizaciju–NBL
Pedagoški zavod–SBiH
Kantonalna uprava civilne zaštite–SDA
JU Zavod za javno zdravstvo–DF
Kantonala inspekcija–NBL
Direkcija robnih rezervi–NBL
Zavod za besplatnu pravnu pomoć–SDA
Arhiv kantona–SBB
Sekretar Vlade BPK–SDA
Sekretar Skupštine BPK–DF
STŠ Hasib Hadžović– SBiH
SSŠ Džemal Bjedić–ASDA
MSŠ Enver Pozderović–SDA

Strankama koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini BPK dat je rok do utorka da dostave imena kandidata za premijera i ministre. Špekuliše se da bi novi mandatar vlade mogao biti Safet Bajrović iz SDA, aktuelni direktor Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, međutim to još uvijek nisu potvrdili iz ove stranke, a kako saznajemo u opciji za mandatara je više kandidata.Kolegij Skupštine BPK Goražde utvrdio je dnevni red i termin druge redovne sjednice koja je zakazana za 7. maj, a razmatrani su i prijedlozi za popunu pozicija u radnim tijelima kantonalne skupštine, potvrdila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

"Većina tačaka koje je vlada povukla sa prve sjednice ponovo će biti na dnevnom redu uz dopunu od nekoliko izvještaja koji su pristigli u međuvremenu. Što se tiče pozicija u radnim tijelima one su u potpunosti usklađene, raspodjeljene i utvrđene, dat je rok da se dostave imena i ta odluka o imenovanju radnih tijela bit će, nadam se, sastavni dio dnevnog reda", kaže Velić.

Predstavnici Liberalne stranke nezadovoljni su datim pozicijama u radnim tijelima te su najavili pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa po ovom pitanju.

Od klubova poslanika u Skupštini BPK Goražde traži se da do 24. aprila dostave prijedloge imena za popunu radnih tijela Skupštine BPK Goražde, u skladu sa utvrđenom raspodjelom.Osim prijedloga Amandamana na Ustav BPK Goražde, na dnevnom redu sjednice našla se i odluka o određivanju prostora za održavanje neorganizovanih i spontanih mirnih okupljanja građana na području kantona, prijedlog Strategije obrazovanja odraslih za period 2018-2022. zatim prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede, ali i izvještaji o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2017.godinu, Nezavisnog odbora za šest posljednjih mjeseci 2017.godine, te Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za prethodne dvije godine, te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za posljednjih šest mjeseci 2018.godine.

I dok je redovna sjednica zakazana još uvijek nije poznat termin održavanja vanredne sjednice kantonalnog parlamenta na kojem bi trebala biti imenovana nova vlada, iako je sporazum o formiranju izvršne vlasti potpisan u četvrtak.

"Sjednica će biti zakazana kada to zatraži parlamentarna većina i kada se dostavi prijedlog za mandatara vlade", kazala nam je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...