Korak po korak
12

Partije u Goraždu podijelile direktorske pozicije, uskoro ime mandatara Vlade

Piše: E. A.
Osim ministarskih pozicija, stranke koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini BPK (SDA, DF, SZBIH, A-SDA, NBL, Goraždanska priča, SBB) postigle su sporazum o podjeli direktorskih pozicija i drugih funkcija u javnim preduzećima, ustanovama i agencijama.

Prema sporazumu većinu članova u njihovim upravljačkim tijelima imat će ona politička stranka kojoj je po sporazumu pripala pozicija direktora.

JU Služba za zapošljavanje BPK – SBB Zavod zdravstvenog osiguranja – SBiH JP Bosansko podrinjske šume – SDA JZU Kantonalna bolnica – Goraždanska priča RTV BPK Goražde -NBL Doma za stara i iznemogla lica– SBB Centar za socijalni rad –DF Direkcija za ceste -ASDA Uprava za šumarstvo–SDA Kantonalni stambeni fond–Goraždanska priča

Agencija za privatizaciju–NBL Pedagoški zavod–SBiH Kantonalna uprava civilne zaštite–SDA JU Zavod za javno zdravstvo–DF Kantonala inspekcija–NBL Direkcija robnih rezervi–NBL Zavod za besplatnu pravnu pomoć–SDA Arhiv kantona–SBB Sekretar Vlade BPK–SDA Sekretar Skupštine BPK–DF STŠ Hasib Hadžović– SBiH

SSŠ Džemal Bjedić–ASDA MSŠ Enver Pozderović–SDA

Strankama koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini BPK dat je rok do utorka da dostave imena kandidata za premijera i ministre. Špekuliše se da bi novi mandatar vlade mogao biti Safet Bajrović iz SDA, aktuelni direktor Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, međutim to još uvijek nisu potvrdili iz ove stranke, a kako saznajemo u opciji za mandatara je više kandidata.

Kolegij Skupštine BPK Goražde utvrdio je dnevni red i termin druge redovne sjednice koja je zakazana za 7. maj, a razmatrani su i prijedlozi za popunu pozicija u radnim tijelima kantonalne skupštine, potvrdila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

"Većina tačaka koje je vlada povukla sa prve sjednice ponovo će biti na dnevnom redu uz dopunu od nekoliko izvještaja koji su pristigli u međuvremenu. Što se tiče pozicija u radnim tijelima one su u potpunosti usklađene, raspodjeljene i utvrđene, dat je rok da se dostave imena i ta odluka o imenovanju radnih tijela bit će, nadam se, sastavni dio dnevnog reda", kaže Velić.

Predstavnici Liberalne stranke nezadovoljni su datim pozicijama u radnim tijelima te su najavili pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa po ovom pitanju.

Od klubova poslanika u Skupštini BPK Goražde traži se da do 24. aprila dostave prijedloge imena za popunu radnih tijela Skupštine BPK Goražde, u skladu sa utvrđenom raspodjelom.

Osim prijedloga Amandamana na Ustav BPK Goražde, na dnevnom redu sjednice našla se i odluka o određivanju prostora za održavanje neorganizovanih i spontanih mirnih okupljanja građana na području kantona, prijedlog Strategije obrazovanja odraslih za period 2018-2022. zatim prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede, ali i izvještaji o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2017.godinu, Nezavisnog odbora za šest posljednjih mjeseci 2017.godine, te Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za prethodne dvije godine, te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za posljednjih šest mjeseci 2018.godine.

I dok je redovna sjednica zakazana još uvijek nije poznat termin održavanja vanredne sjednice kantonalnog parlamenta na kojem bi trebala biti imenovana nova vlada, iako je sporazum o formiranju izvršne vlasti potpisan u četvrtak.

"Sjednica će biti zakazana kada to zatraži parlamentarna većina i kada se dostavi prijedlog za mandatara vlade", kazala nam je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.