{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci u ponedjeljak odvojeno o izjavi Predsjedništva BiH

A
20.2.2015. u 11:28
0
5
Parlamentarci u ponedjeljak odvojeno o izjavi Predsjedništva BiH
0
Parlamentarci u ponedjeljak odvojeno o izjavi Predsjedništva BiH
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će se na vanrednim sjednicama izjasniti o prijedlogu odluke o potvrđivanju i usvajanju izjave Predsjedništva BiH.
"Imajući u vidu da su lideri svih političkih partija zastupljenih u Parlamentarnopj skupštini BiH Predsjedništvu BiH dostavili potpisanu kopiju izjave, molim vas da, u skladu sa članom 100. Poslovnika Predstavničkog doma i člana 90. Doma naroda, sazovete zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 23. februar na kojoj bi Parlamentrarna skupština BiH potvrdila i usvojila predmetnu izjavu", stoji u dopisu koji je 16. februara predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Ipak, zastupnici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda PS u ponedjeljak će se na odvojenim sjednicama izjasniti o izjavi Predsjedništva BiH. 

Zajednička sjednica, oba doma Parlamentarne skupštine BiH održat će se nakon pojedinačnih zasjedanja, a dnevnim redom planirano je obraćanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini.

Mogherini dolazi u BiH na poziv Predsjedništva BiH. 

"Uputio sam službeni poziv visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednici Evropske komisije da 23. februara posjeti BiH te prisustvuje i obrati se na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH", naveo je Ivanić.  

Ivanić je u dopisu predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH podsjetio da je Predsjedništvo BiH 29. januara utvrdilo i usvojilo izjavu, te da je istu 4. februara dostavilo na potpisivanje liderima političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Usaglašenom izjavom se obavezuje da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji (EU) kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za to članstvo. 

Navedeno je da će u što kraćem roku biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU-u. 

Naglašeno je da će institucije u dogovoru s EU i u skladu sa Kopenhaškim kriterijima i pravnom stečevinom EU sačiniti i provesti u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, koji će imati za cilj da zaustavi negativne ekonomske trendove te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta te stvaranja povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.

Izjavom je, uz ostalo, predviđeno da će se uspostaviti i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti... 

Naime, Vijeće za vanjske poslove Evropske unije je u svojim zaključcima od 15. decembra 2014. godine od Bosne i Hercegovine zatražilo pisanu izjavu kojom se obavezuje da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH provesti neophodne reforme u okviru procesa pristupanja EU kako bi se BiH pripremila za buduće članstvo u EU. 

Vijeće EU je zatražilo da Predsjedništvo BiH utvrdi tekst izjave, te da je potom potpišu lideri političkih partija i potvrdi Parlamentarna skupština BiH, nakon čega bi Vijeće za vanjske poslove EU donio odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: