"Drugi put"
26

Parlamentarci odbili da se o povećanju akciza izjašnjavaju u hitnoj proceduri

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se izjašnjavaju o setu zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru u hitnoj proceduri. To znači da će se o poskupljenjima raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici.

Zastupnicima se obratio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je rekao da je besmisleno raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH koji samo prate Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

U konačnici, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Sjednici su prisustvovali i zastupnici iz reda SNSD-a koji su ranije najavili da neće doći na sjednici u skladu s instrukcijom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Burnu raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini BiH okrakterisale su žestoke kritike na rad Vijeća ministara BiH koje je uputilo set zakona u hitnoj proceduri. Parlamentarci su tražili od Vijeća ministara BiH da se izjasni o tome da li je MMF vršio pritisak na njih. Parlamentarci su iznijeli i tvrdnje da je MMF pritisnuo Vijeće ministara BiH zbog toga što država nema sredstva da vraća dugove zemljama Evropske unije.

Državni zastupnici otkrili su da su ih jučer zvali ambasadori stranih zemalja koji su lobirali da se usvoji povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. SDS koji je dio parlamentarne većine poručio je da su zakoni u identičnom tekstu već bili u parlamentarnoj proceduri i da su odbijeni te da ne znaju kako će političke stranke koje podrže zakone objasniti građanima kako su prije bile protiv, a danas su za.

Iz SDS-a su tokom rasprave rekli da će državni parlamentarci podržavanjem seta zakona bez zaštitnih mjera uništiti poljoprivredu. Zastupnica Aleksandra Pandurević rekla je da BiH ne čine samo Sarajevo i Banja Luka, već i male općine poput Srebrenice koje ovise o poljoprivredi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić branio se da je povećanje akciza nadležnost entitetskih premijera koji su potpisali Pismo namjere. Državni zastupnici upozorili su ga da je i on potpisao Pismo namjere te da BiH tretira kao državu sa dva entiteta. Zvizdić je zastupnicima odgovorio da MMF nije izvršio nikakav pritisak na Vijeće ministara BiH te da je riječ isključivo o rokovima.

Podsjećamo, povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

U Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akciza na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".

Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе ide u redovnu proceduru.