BiH
3

Parlamentarci nisu usvojili Zakon o javnom RTV sistemu u prvom čitanju

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su predložili Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB), a kojim je predloženo da RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Zastupnici SDA i SBB-a su, kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema, a prije svega BHRT-a, predložili izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH kojim bi se omogućilo finansiranje. Njihov prijedlog nije usvojen s obzirom na to da nije bilo entitetske većine iz entiteta Republika Srpska.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović tražio je da se u roku od tri dana organizuje rasprava o ovoj temi s obzirom na to da ovaj prijedlog ne može čekati sjednicu 27. juna.

On je podsjetio da je, kada nema saglasnosti trećine iz jednog bh. entiteta, Kolegij dužan sastati se u roku od tri dana od dana glasanja.

"Ako danas ne odlučimo, onda tražim da se za tri dana zna na čemu smo", rekao je Džaferović.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH Brojana Krišto kazala je kako je iznenađena stavom Šefika Džaferovića.

"Tražim da budemo principijelni i dosljedni. I prije je bilo tačaka o kojima nije bilo entitetske većine. Ne trebaju nam prijetnje, ponašajmo se kolegijalno", rekla je Krišto.

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebao bi se nakon hitne sjednice ovog organa zakonodavne vlasti očitovati o ovom problemu.

Prijedlogom izmjena Zakona o RTV sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koja prikupe fondovi javnih RTV servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u. Kako je navedeno u prijedlogu zakona, RTV taksu bi naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Usvojeno je da Zastupnički dom PSBiH poziva nadležne organe Grada Mostara da u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.