BiH
5

Ni danas neće biti razmatrane izmjene zakona o RTV sistemu, produžen rok za amandmane

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici ipak neće razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu u drugom čitanju, jer je zatraženo produženje amandmanske faze.

Naime, Komisija za saobraćaj i komunikacije na jutrošnjoj sjednici zatražila je da se rok za izjašnjavanje u amandmanskoj fazi o prijedlogu ovog zakona produži za 10 dana.

Ovakav zaključak usvojen je nakon što su uložena 22 amandmana, od kojih neki zahtijevaju i izjašnjavanje Vijeća ministara BiH, a ovaj prijedlog prihvatio je i Kolegij Doma te je ta tačka skinuta s dnevnog reda današnje sjednice.

Od predlagača amandmana očekuje se da u narednih deset dana svoje amandmane pokušaju usaglasiti s predlagačima zakona, a predlagači ovog zakonskog rješenja su poslanici Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB).

U prvom čitanju prijedloga zakona o RTV sistemu državni parlamentarci su usvojili prijedlog koji podrazumijeva da će se RTV taksa naplaćivati putem telekom i kablovskih operatera. Pored toga ostavljena je mogućnost da se na nivou entiteta i Distrikta Brčko formiraju određeni fondovi, koji bi skupljati taksu.

Predlagač izmjena zakona Mirsad Đonlagić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako u izvornom prijedlogu zakona nisu istaknuti nikakvi fondovi, već da je to prijedlog članova komisije iz Javnog RTV sistema.

"Mi smo predložili da se naplata takse vrši putem telekom i kablovskih operatera, dok je prijedlog za osnivanje fondova došao od predstavnika Javnog servisa. Mi smo ostavili tu mogućnost, ali u ovom trenutku nikome nije jasno na koji način bi funkcionisali ti fondovi i ko bi imao nadležnost nad njima", kazao je Đonlagić.

U BiH prema nekim procjenama postoji 47 kablovskih operatera i 330.000 korisnika, koji bi u skladu sa novim zakonom trebali plaćati RTV taksu.

"Važno je da se zakon usvoji na vrijeme, a u amandmanskoj fazi će se dogovarati detalji", istakao je Đonlagić.

Važeći ugovor o naplati RTV takse preko telekom operatera ističe krajem ovog mjeseca, a pitanje je koliko će se prolongiranje razmatranja izmjena zakona odraziti na funkcionisanje Javnog servisa.

Treba istaći da opozicija u Republici Srpskoj ne podržava usvajanje prijedloga zakona o Javnom RTV servisu, uz obrazloženje da su sve izmjene konstruisane s ciljem "pljačke naroda".

"Ako zakon bude usvojen, slijedeći korak je izmjena entitetskih zakona o porezima, kako bi se na sraman način, preko novih nameta građanima finansirao Javni servis. Televizija Republike Srpske odavno nije javni, već politički servis vladajuće koalicije u RS-u", istakli su iz PDP-a.