Jasan zastoj
4

Parlamentarci kritikuju Vijeće ministara: Pričaju o napretku, a u proceduri nema zakona

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Državni parlamentarci kritikovali su Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog toga što u parlamentarnu proceduru ne upućuju zakone, a konstantno pričaju o napretku i evropskim integracijama.

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić pitao je Kolegiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zakoni na dnevnom redu ovog doma i zašto parlamentarci nisu obaviješteni o evidentnom problemu.

On je rekao da, ako se izuzmu pojedinačne inicijative, Zastupnički dom ne ispunjava svoju ulogu, a ona je zakonodavna. Kako kaže, današnji dnevni red potvrđuje svu eroziju kada je riječ o zakonodavnoj vlasti.

Škaljić je pozvao Kolegij Zastupničkog doma da se očituje, pitajući zašto na dnevnom redu nema zakona i šta to koči stavljanje zakona na dnevni red.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović rekao je da kolegij nije odgovoran za dnevni red, jer u parlamentarnoj proceduri ne postoji nijedan akt koji je ispunio uslove, a koji se ne nalazi na dnevnom redu.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je da dijeli Škaljićevo mišljenje kada je riječ o nepostojanju zakona. On je pitao kolegiji da li imaju informaciju zbog čega Vijeće ministara BiH ne dostavlja zakone. Istakao je da mediji s pravom kritikuju Parlamentarnu skupštinu BiH koja ne usvaja zakone.

On je kritikovao Vijeće ministara BiH koje, prema njegovim riječima, stalno priča o evropskim integracijama i napretku, a ne upućuje nikakve zakone u parlamentarnu proceduru.

Riječ je imao i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladen Bosić koji je rekao da Škaljić dolazi iz stranke koja je podržala Vijeće ministara BiH i da on ne može krivicu adresirati na Zastupnički dom.

Kako kaže, Škaljić na taj način izbjegava da se obrati svom kadru u Vijeću ministara BiH. Istakao je da je zastoj jasan jer su postojali problemi u vezi s usvajanjem zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je Vijeće ministara BiH predložilo samo dva zakona koja je usvojila Parlamentarna skupština BiH.