BiH
0

Parlamentarci iz RS-a: Tenzije se smiruju, ali još se nismo odlučili o daljem djelovanju

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, saglasni su bh. političari, dovest će bar do smirivanja političkih tenzija. No, šta to znači konkretno u praksi, za Klix.ba govore predstavnici SNSD-a i SDS-a.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 43. po redu, trebala bi biti održana 23. marta 2017. godine. Prethodna sjednica održana je 7. marta, ali procedura glasanja nije obavljena. Njoj nisu prisustvovali predstavnici iz SNSD-a, dok su predstavnici iz SDS-a prisustvovali, ali nisu učestvovali u glasanju. Sjednica je okončana bez ijedne donesene odluke.

Političari iz Republike Srpske tvrde da su se tenzije smirile, ali da ne treba olako preći svega što se dešavalo u proteklom periodu. Tek treba da odluče kako će glasati na predstojećoj sjednici.

SNSD-ov poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović kazao je za Klix.ba da će o tome kako će glasati na predstojećoj sjednici odlučiti tek na sjednici Kluba poslanika SNSD-a, ujutro pred početak 43. sjednice.

"Mi stojimo pri našem dosadašnjem stavu vezanom za učešće u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naročito glede gospodina Šefika Džaferovića. Nisam siguran da će tu biti nekih promjena do završetka njegovog predsjedavanja, bar do sada nije bilo naznaka. Uvjeren sam da ćemo glasati o tačkama dnevnog reda koje su od interesa za Republiku Srpsku. Bez obzira kakav oblik učešća u radu Predstavničkog doma bude, na glasanju ćemo učestvovati o pitanjima koja su važna za RS", ističe Prodanović.

Dodao je da se odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije stvara ambijent da su tenzije smanjene i da će se stvoriti bolji ambijent u smislu funkcionisanja zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

SDS-ov poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Borislav Bojić kazao je za Klix.ba da ni oni nisu odlučili o daljem djelovanju, ali da suštinu problema predstavlja neustavno djelovanje.

"Nije to neozbiljna stvar, to je veliki problem. Prije svega očekujem od Bakira Izetbegovića da uspostavi institucije Predsjedništva u BiH. Kako će on to uraditi, hoće li podnijeti ostavku... O tome on treba da odlučuje. A to su sve stvari koje ovih dana treba da se dešavaju. Do 23. marta ima još puno vremena. Na kraju krajeva, zašto bismo mi bili predvidivi kad su drugi u potpunosti nepredvidivi kad je riječ o političkim okolnostima koje su prisutne u Bosni i Hercegovini", kazao je Bojić.

Ističe da se prema pitanju revizije neće odnositi kao da je "bilo, pa prošlo", jer bi ta vrsta pristupa bila loša, prvenstveno za Bosnu i Hercegovinu.

"Mislim da je krajnje vrijeme da u političkom smislu stvari budu postavljene na način kako je to regulisano Dejtonskim sporazumom. Ovo je prilika da otvoreno razgovaramo o prilikama koje su prisutne ovdje u Bosni i Hercegovini. Kad je riječ o nama - za to ima spremnosti", kategoričan je potpredsjednik SDS-a.

Navodi da je u opštim političkim prilikama poznato da je bojkot institucija Bosne i Hercegovine i kriza institucija uopšte u BiH izazvao gospodin Izetbegović svojim neustavnim i vaninstitucionalnim djelovanjem.

"To je činjenica, isto kao što je činjenica da smo mi tražili odgađanje sjednice protekle sjednice, da nismo napuštali sjednicu, da smo neglasanjem poslali političku poruku da ovakva vrsta ponašanja bilo koga u BiH nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Bojić.

Navodi da SDS jeste za rješavanje pitanja koja su važna i hitna, kao što je pitanje pasoša, pitanje klirinškog duga Rusije, pitanje sukcesije i mnoga druga pitanja na kojima bi bilo štetno ne raditi u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.