BiH
243

Parlament Federacije BiH izglasao nepovjerenje Vladi

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nakon sedmosatne rasprave, parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasala je nepovjerenje Vladi Federacije BiH.

Sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih Vlada FBiH u kojoj ima osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak izgubila je povjerenje nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990.

Na taj način, do izbora nove vlade, ministri na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem radit će u tehničkom mandatu te će njihove ovlasti biti uveliko ograničene.

Zastupnici parlamentarne većine, njih 56, naveli su šest razloga za smjenu Vlade FBiH.

Kao prvi, zastupnici iz SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a vjeruju kako sadašnji sastav Vlade FBiH ne odgovara parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu formiranoj u junu 2012. godine što je u suprotnosti sa općim načelima parlamentarne demokratije.

Kao drugi razloge navode da sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na Opštim izborima iz 2010. godine, te Vlada FBiH u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana ovog bh. eniteteta.

Treći razlog za smjenu je taj što Vlada FBiH ne prisustvuje sjednicama Parlamenta FBiH, te zbog toga ne sudjeluje u u parlamentarnoj debati čime se devalvira važna ustavna uloga Parlamenta FBiH kao zakonodavne vlasti.

Četvrti razlog za smjenu Vlade FBiH nova parlamentarna većina navodi to da osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak opstruiraju rad Vlade FBiH na važnim pitanjima od općeg interesa građana Federacije tako što ne prisustvuju sjednicama.

Peti razlog je zahtjev za smjenu osam ministara koji je predsjedniku FBiH Živku Budimiru dostavio premijer Nermin Nikšić.

Kao šesti razlog za smjenu Vlade FBiH, nova parlamentarna većina navodi kako je predsjednik FBiH prije šest mjeseci svojom odlukom prihvatio ostavku ministra Desnice Radivojevića što je, tvrde, uzrokovalo neustavan sastav Vlade FBiH glede broja članova i njene nacionalne strukture.

Nakon današnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, doneseni su i zaključci da Vlada nastavlja raditi sa smanjenim ovlastima što podrazumijeva ograničavanje rada samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza te koje su potrebe za nužno funkcionisanje Federacije BiH i njenih institucija, odnosno za sprječavanje mogućih šteta za ovaj bh. entitet.

Također, zaključeno je i to da do izbora nove, ova Vlada FBiH ne može donositi odluke o dodatnim zaduženjima i trošenju federalnog novca kao ni vršiti nova imenovanja.

Premijeru Nerminu Nikšiću naloženo je da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora te članova uprava u preduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao. Vršioce dužnosti na ove pozicije imenovat će Parlament FBiH do konačnog imenovanja od strane nove Vlade FBiH.

Zastupnici iz SDA ove su zaključke nazvali anarhističkim i neustavnim.

Na redu je Dom naroda Parlamenta FBiH koji će, najvjerovatnije, u petak potvrditi današnje izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Kako su zastupnici iz SDA najavili, Klub Bošnjaka pozvat će se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa te će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud Federacije BiH.