Na potezu vlada
3

Parlament FBiH: Zakonodavno-pravna komisija usvojila zaključak o plinovodu Južna interkonekcija

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zakonodavno-pravna komisija u Parlamentu FBiH usvojila je zaključak kojim Prijedlog Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska" ima ustavni, zakonski i drugi osnov za parlamentarnu proceduru.

Ovu informaciju je objavio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) koji je naveo da se sada čeka mišljenje Vlade FBiH, kako bi prijedlog zakona mogao biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o Prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Prijedlog je upućen u proceduru po skraćenom postupku, s obzirom na hitnost rješavanja problema energetske stabilnosti FBiH i potrebu diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim plinom, što je jedna od međunarodnih obaveza BiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na sjednici održanoj 21. decembra 2021. godine već usvojio Prijedlog Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", ali je on skinut sa dnevnog reda Doma naroda Parlamenta FBiH.

Aktuelni saziv Vlade FBiH povukao je Prijedlog iz parlamentarne procedure.