Jasmin Kadić
185

Parlament FBiH odbio prijedlog za smjenu direktora javnih preduzeća koja negativno posluju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbio je inicijativu DF-ovog zastupnika Jasmina Kadića da Vlada FBiH donese odluku prema kojoj će biti smijenjeni svi direktori i izvršni direktori, odnosno uprave javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH, koja imaju negativno poslovanje.

Kadić ističe da je Parlament FBiH donio ovakvu odluku i pored činjenice da javna preduzeća duguju više od dvije milijarde KM po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, kontinuirano posluju s gubicima te zbog lošeg poslovanja koče realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.

"Poruka je ovo direktorima i upravama da za svoje loše poslovanje i loše upravljanje državnim resursima neće snositi odgovornost. Građani Federacije i dalje mogu očekivati da će finansirati namirenje dugova javnih preduzeća koji su rezultat neodgovornosti, nerada, korupcije i pljačke", rekao je Kadić.

Kadić je zaključio da s obzirom na teško stanje i velika dugovanja javnih preduzeća, nezainteresovan odnos Vlade FBiH i upravu za rješavanja problema, uposlenici ovih preduzeća u narednom periodu sa strepnjom moraju čekati da li će biti očuvana njihova radna mjesta.

Inicijativa je dobila podršku 38 zastupnika opozicije i zastupnika SBB-a.