BiH
0

Parlament FBiH: Najavljena tematska sjednica o Željeznicama

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je na današnjoj sjednici u Sarajevu da u septembru bude održana posebna tematska sjednica o stanju u preduzeću Željeznice Federacije BiH.

Prethodno su poslanici većinom glasova odbacili Vladine ponuđene izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji ovog preduzeća, kojim je trebalo produžiti važenje ovog zakona i u 2013. godini a time i Vladine obaveze od 22 miliona KM prema Željeznicama. Zakon je naime, važio samo za period od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012.godine.

Poslanici su se većinski opredijelili za tematsku sjednicu umjesto predloženog zakona nakon što je tokom rasprave više njih izjavilo da su problemi u preduzeću složeni i da je finansijska dubioza Željeznica mnogo veća nego što je budžetsko davanje, predviđeno odbačenim zakonom.

Poslanik Mirko Pejanović iz Socijaldemokratske partije BiH, iako se nije izjasnio protiv zakona, kazao je da ga shvata tek kao “pomoć bolesniku, koji je u krevetu, da preživi do kraja godine”.

Poslanici Saveza za bolju budućnost ustvrdili su, pak, da treba ispitati “kriminalne radnje i haos u ovom preduzeću”. Oni nisu ni htjeli da zakon uopće bude danas na dnevnom redu.

Mišljenje poslanice Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Ljilje Zovko bilo je da ne treba usvojiti ponuđeni zakon prije tematske sjednice čak iako bi to moglo značiti pokretanje štrajka u Željeznicama.

Nakon glasanja o zakonu i zaključku o tematskoj sjednici, današnje zasjedanje Predstavničkog doma je prekinuto i nastavak najavljen za iduću sedmicu.