Četiri tačke
5

Parlament FBiH iduće sedmice o izboru rukovodstva i Zakonu o borcima

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić zakazao je za utorak sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj će biti govora o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca, ali i izboru rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
Na dnevnom redu sjednice koja bi trebala biti održana 16. jula 2019. godine nalaze se četiri tačke i to izbor rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu (hitni postupak), Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2019. godinu (hitni postupak) i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica (hitni postupak).

Vlada Federacije BiH još 23. maja 2019. godine utvrdila je i po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Demobilisanim borcem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH od 18. septembra 1991. do 22. aprila 1996. godine, a minimalno godinu.

Isprva je predviđeno da primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počne 1. jula 2019. godine, uz istovremeni prestanak važenja sporazuma postignutog između Vlade FBiH i boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva, namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija. Međutim, to se nije dogodilo s obzirom na to da se čekalo da Ministarstvo finansija FBiH sačini rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu.

Što se tiče izbora rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nova vladajuća većina u Parlamentu FBiH (SDA, SBB, DF i HDZ BiH) trebala bi izglasati smjenu Elvira Karajbića te na mjesto predsjedavajućeg imenovati zastupnika SDA Mirsada Zaimovića. Za zamjenika predsjedavajućeg trebao bi biti izabran Mladen Bošković iz HDZ-a BiH dok još uvijek nije poznato ko će biti izabran za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Zastupnici iz vladajućih stranaka tražili su ranije da se ne zakazuje sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sve dok se oni ne dogovore o imenovanju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegova dva zamjenika.