Nova većina
38

HDZ, SDA, DF i SBB traže da Parlament FBiH ne zasjeda dok se ne dogovore o izboru rukovodstva

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković zatražio je u ime buduće parlamentarne većine, odnosno HDZ-a, DF-a, SBB-a i SDA da se prekine sjednica federalnog organa zakonodavne vlasti dok se ne formira vlast u ovom bh. entitetu.

"U ime, ako Bog da, buduće parlamentarne većine, dogovorili smo se da ja iznesem naše zajedničke stavove kada je riječ o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pa i ove sjednice", rekao je Bošković.

On je u obraćanju parlamentarcima rekao da se novoj parlamentarnoj većini ne sviđa način na koji su stavljene tačke na dnevni red i da svi sistemski zakoni koji zadiru u suštinu problema u FBiH trebaju proći Vladu FBiH.

"Stajališta smo da su, koliko god je predsjedavajući Elvir Karajbić (SDP) korektno i kvalitetno radio, sazreli uvjeti za biranje novog rukovodstva i da ćemo to uraditi u narednom periodu. Do tada predlažemo da se prekine današnja sjednica i to do izbora novog rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", kazao je Bošković.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić rekao je da svako ima predlagati šta želi, ali da je Boškovićev zahtjev zabrinjavajući s obzirom na to da samo Zastupnički dom Parlamenta FBiH radi.

"Predložite promjenu redoslijeda tačaka ako je to problem. Mi iz SDP-a podržat ćemo kako god da poredate tačke na dnevnom redu", kazao je Mašić.

Novu parlamentarnu većinu pozvao je da odmah izabere novo rukovodstvo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podsjećajući da su SDA, HDZ BiH, DF i SBB još davno definisali da će biti vlast na nivou entiteta FBiH.

"Ovdje ne sjedi Edin Mušić iz SDA, već Elvir Karajbić iz SDP-a. On neće blokirati Parlament FBiH. Recite ko su kandidati da ih odmah izaberemo, ali nemojte blokirati rad zakonodavne vlasti jer niste u stanju da se dogovorite koji je danas dan", rekao je Mašić.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić poručio je da HDZ BiH i Dragan Čović očito koriste recept Milorada Dodika i SNSD-a da blokiraju rad federalnih institucija kao što to SNSD čini s Parlamentarnom skupštinom BiH.

"Očito zaboravljaju da su ih građani birali da rade, a ne da blokiraju Parlament FBiH i život građana", kazao je Čengić.