{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament FBiH danas o Budimiru i tome da li je dostojan svoje funkcije

F
4.6.2013. u 08:00
2
22
Parlament FBiH danas o Budimiru i tome da li je dostojan svoje funkcije
2
Parlament FBiH danas o Budimiru i tome da li je dostojan svoje funkcije
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, na vanrednim sjednicama Predstavničkog doma 4. i 5. juna u Sarajevu, bit će riječi o zaključcima koje predlažu dvije zasebne parlamentarne komisije, a vezani su za slučaj predsjednika FBiH Živka Budimira i Razvojnu banku Federacije BiH.
Prvim setom zaključaka, pet od osam članova ad hoc komisije predlažu Predstavničkom domu pokretanje postupka za ispitivanje je li predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan njegove visoke funkcije i da li je prekršio položenu zakletvu.

Razloga za takav postupak ima prvenstveno u Budimirovim odlukama o pomilovanju osuđenika, smatraju petorica članova ove komisije. Oni su za Predstavnički dom pripremili, također, u formi prijedloga zahtjev za smjenu Budimira.

Naredni set zaključaka, koji će u naredna dva dana biti pred poslanicima Predstavničkog doma, odnosi se na nalaze druge komisije, a njen zadatak je bio da istraži činjenice sa 17. skupštine Razvojne banke FBiH, održane u novembru 2012. godine. Tada je predsjednik Uprave Ramiz Džaferović iznio optužbe na račun pojedinih visokih stranačkih i federalnih dužnosnika, među kojima je i Budimir, da su nezakonito lobirali za kredite nekim firmama.

Na potezu su poslanici Predstavničkog doma.

Oni će se izjasniti o zaključcima koje predlaže Komisija o Budimiru. Procijenit će također ima li osnova za eventualno dostavljanje izvještaja Komisije koja se bavila Skupštinom Razvojne banke tužilaštvu ili drugim organima, ističu članovi tog parlamentarnog tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: