Očekivana odluka
66

Parlament BiH odbio molbu Nezavisnog bloka da im se odobre sredstva za finansiranje kluba

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da je neosnovana molba Kluba zastupnika "Nezavisnog bloka" u dijelu koji se odnosi na to da im bude osigurano pravo na korištenje finansija za rad Kluba, kao i druga materijalno-tehnička prava osigurana svim ostalim klubovima zastupnika u Zastupničkom domu.

Klub zastupnika "Nezavisni blok" čine bivši članovi Kluba SDA Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić.

Ahmetović nam je rekao da nije očekivao drugačiju odluku te da će se Nezavisni blok obratiti Sudu BiH.

"Oni su donijeli političku odluku jer Izborni zakon BiH drugačije definiše ta pitanja. Mi ćemo se obratit Sudu BiH i najbolje je da sud donese odluku", rekao je Ahmetović.

Istakao je da članovi Nezavisnog bloka nisu ni očekivali drugačiju odluku ukoliko se uzmu u obzir teme o kojim govori Nezavisni blok, poput odlaska mladih i korupcije.

"Prethodnu odluku nisu uspjeli napisati čak ni s pravnog aspekta. Sada je važno da bude napisana u skladu sa zakonom i mi ćemo dalje vidjeti šta će kazati Sud BiH", kazao je Ahmetović.

Zaključio je da će se Nezavisni blok u budućnosti zalagati za ukidanje finansiranja političkih stranaka od institucija BiH, jer političke stranke treba finansirati njihovo članstvo.