BiH
19

Parlament 31. januara o izboru direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se 31. januara izjasne o prijedlogu Privremene zajedničke komisija oba doma parlamenta za provođenje procedure za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Rasprava o Izvještaju komisije vođena je na sjednici održanoj 3. januara, kada je na prijedlog Kluba poslanika SDP-a BiH donosen zaključak o odgađanju izjašnjavanja o ovoj tački dnevnog reda.

Komisija u sastavu Darko Babalj, Anto Domazet i Nermin Purić iz Predstavničkog doma i Borjana Krišto i Halid Genjac iz Doma naroda nakon zakonom propisane procedure utvrdila je prijedlog rang-listi od po pet najuspješnijih kandidata za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije.

Pri tome je Komisija vodila računa o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Na rang listi za direktora Agencije najuspješniji je kandidat Petar Kovačević sa 98 bodova, a slijede Vlado Rogić sa 85, Munib Isaković sa 66, Muhamed Mujakić sa 65 bodova, dok je peti kandidat Aljoša Čampara u međuvremenu odsustao.

Vodeći na rang-listi kandidata za zamjenika direktora Agencije je Vlado Rogić sa 92 boda, ispred Petra Kovačevića koji ima 91, Muhameda Mujakića 68, Muniba Isakovića sa 65, dok je Aljoša Čampara odustao i u ovom slučaju.

Tokom rasprave na sjednici Predstavničkog doma od 3. januara poslanik SDA Šemsudin Mehmedović zatražio je odgađanje izjašnjavanja o ovoj tački dnevnog reda uz zahtjev da se tačno utvrdi da li je ispunjen zahtjev za proporcionalnu raspodjelu funkcija između kandidata iz reda konstitutivnih naroda u institucijama BiH.

Njegov kolega Šefik DŽaferović ustvrdio je tada da su članovi Komisije za izbor davali subjektivne ocjene za predložene kandidate za direktora Agencije.

Predsjedavajući Privremene komisije Darko Babalj iz SDS-a istakao je da je kompletna procedura provedena u skladu sa zakonom i da član Komisije za izbor iz SDA Halid Genjac nije imao primjedbi, tako da ponovni izbor Petra Kovačevića za direktora Agencije neće narušiti princip nacionalne proporcionalne zastupljenosti.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić prigovorio je poslanicima iz SDA da zaustavljaju ovu proceduru samo zato jer je kandidat za direktora Agencije pripadnik srpskog naroda i predložio im da "izvedu pokaznu vježbu objektivnog ocjenjivanja".