BiH
0

Park prirode "Blidinje" dobio specijalno vatrogasno vozilo

FENA
Park prirode Blidinje od danas raspolaže sa novim specijalnim vatrogasnim vozilom, kojeg je direktoru "Blidinje" Zdravku Kutli uručio Muris Hadžić, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma.

"Imajući u vidu da se Park prirode „Blidinje“ prostire na području tri kantona, Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) ima interes za njegovim uređenjem“, stakao je Hadžić.

Dodao je da su predviđeni i mali grantovi namijenjeni aktivnostima kojima se bavi lokalno stanovništvo na ovom području, te „ulaganjem u ovaj Park ne stavljamo nikakvu bodljikavu žicu, već želimo da svi budu dijelom ovog raja na zemlji“.

Kutle je zahvalio predstavnicima FMOIT-a i rekao da je ovo tek početak aktivnosti koje će uslijediti kako bi ovaj Park prirode radio punim kapacitetom.

"Naš sljedeći projekt je nabavka mobilnih uređaja, koji će raditi uz pomoć releja, što će biti postavljen na planinu Čvrsnicu“, rekao je Kutle i dodao da bi do službenog otvaranja restorana Parka, početkom septembra, trebale biti postavljene nove klupe, nadstrešnice i odmarališta za posjetitelje uz cestu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi projekt "Zaštićena šumska i planinska područja u Federaciji Bosne i Hercegovine“ za koji je nepovratna sredstva osigurao Globalni fond za zaštitu okoliša (Global Environment Facility - GEF), putem Svjetske banke.

U okviru Projekta predviđena su sredstva za nabavku neophodne opreme za zaštićena područja u FBiH, što uključuje i nabavku specijalnih vatrogasnih vozila.

Prije dva dana predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma isto specijalno vatrogasno vozilo uručili su i predstavnicima Nacionalnog parka Una, jedinog nacionalnog parka u Federaciji BiH, saopćeno je iz FMOIT-a.