BiH
0

FOTO / "Park" očistio obale Miljacke i zapuštene površine

Sarajevo-x.com
Rezultati projekata "Javni radovi" i "Posao za sve", u okviru kojih je preduzeće "Park" angažovalo oko 200 radnika sa evidencije za nezaposlene već su vidljivi na terenu, jer je očišćeno više od polovina planiranih zapuštenih zelenih površina na području Kantona Sarajevo i to onih koje nisu bile obuhvaćene redovnim Programom održavanja.

Naime, Ugovorom o finansiranju javnih radova iz oblasti uređenja okoline sa JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo angažman na određeno vrijeme u preduzeću "Park" do danas je dobilo nešto više od 130 radnika, a ostatak će biti angažovan shodno dinamici i potrebama posla.

Projekat "Posao za sve", koji se realizuje uz podršku Gradske uprave, omogućio je šestomjesečni rad oko 60 ljudi koji do tada nisu bili zaposleni, a koji svojim radom daju značajan doprinos na uređenju zapuštenih površina na području cijelog Kantona.

Značaj ovakvih projekata, osim pomoći nezaposlenim osobama, jeste i taj što omogućava preduzeću "Park" da usljed nedostatka finansijskih sredstava premosti potrebu za radnom snagom kao bi očistili i uredi i zapuštene i neuređene površine na području cijelog grada.

Rezultati su vidljivi i iz činjenice da u travu i korov više nisu zarasle obale i škarpe uz Miljacku, jer su ti poslovi protekle sedmice završeni na potezu od mosta na Čobaviji do Otoke, a očišćena su i opločenja i betonski zidovi uz obale. Između ostalog od trave, samoniklog rastinja i smeća očišćeni su i škarpa u blizini tunela u ulici Halida Kajtaza, prostor u blizini zgrada Pedijatrije, Porodilišta i srednje škole na Jezeru, Spomen park "Vraca", škarpe uz saobraćajnicu u ulici Drinska i Put života od Željezničke stanice do raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića.

U Novom Gradu očišćenje su površine iza Olimpijskog bazena Otoka i obližnjeg stadiona, dio površina u ulicama Kraljice Jelene i Žrtava fašizma, prostor uz saobraćajnicu iza zgrade RTV doma u ulici Bulevar Meše Selimovića. Na području Ilidže površine na kojima su "rimske iskopine", površine s obje strane saobraćajnice od Velike aleje i Stojčevca, površina uz saobraćajnicu u ulici Butmirska i dio u ulici Kasindolska na ulazu u Ilidžu, dijelovi obala rijeke Željeznice.Pokošene i očišćene su i površine uz Vogošćansku petlju, korita i obale Jošaničkog i Radića- potoka u Vogošći i još mnogo manjih površina.

Ovih dana radit će se na čišćenju korita Miljacke od Vijećnice do mosta na Čobaniji, dijela Koševskog potoka, Dobrinjskog potoka, škarpe uz saobraćajnicu u ulici Put Famosa od ulaza u Hrasnicu prema Famosu.

Interesovanje osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, za poslove čišćenja i uređenja u "Park" još uvijek je evidentan iako su od početka realizacije projekata prošla gotovo dva mjeseca, a na osnovu toga i potrebe posla se vrši i prijem prostalog broja radnika kako je projektima i određeno.