"Park - šume Prijateljstva Sarajevo"
0

Park koji spaja narode BiH i Turske će biti otvoren do kraja godine

Anadolija
Do kraja ove godine planiran je završetak projekta "Park – šume Prijateljstva Sarajevo" kojeg, u saradnji sa domaćim vlastima, realizira Republika Turska putem Turske uprave za međunarodnu saradnju (TIKA).

Vrijedni projekt dogovoren je tokom jedne od posjeta bh. zvaničnika Republici Turskoj.

Park će biti izgrađen na oko 900 metara nadmorske visine u mjestu Grdonj, na lokalitetu Sedam šuma u sarajevskoj Općini Stari Grad.

U projektu, kojeg je pripremilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Generalnom direkcijom za šumarstvo Republike Turske, učestvuju stručnjaci Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) "Sarajevo-šume", Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i Generalne direkcije "Turskih šuma" iz Ankare. Prošle sedmice u Sarajevu su ponovo boravili turski eksperti, te su dogovarani završni detalji projekta.

Kako je za agenciju Anadolija (AA) izjavio direktor "Sarajevo-šuma" Zejnil Berilo, planirano je da "Park – šume Prijateljstva Sarajevo" otvore najviši turski zvaničnici.

"Vrijednost projekta je oko 500 hiljada maraka, a finansirat će ga TIKA. Plan je da se projekt u potpunosti realizira do kraja godine, nakon čega će biti svečano otvoren", kazao je Berilo.

Park u mjestu Grdonj bit će mjesto gdje će se dodatno razvijati dobri odnosi između naroda Bosne i Hercegovine i Turske.

"Park će simbolizirati prijateljstvo naroda dvije zemlje", ističe Berilo.

Na lokalitetu Grdonj zasađene su 103 vrste drveća i grmlja. Park obuhvata oko šest hektara zemljišta pod šumom. Svoje stanište na ovom prostoru nalaze zečevi, lisice i mnogobrojne vrste ptica.

Područje je sa centrom grada povezano asfaltnim putem dužine 7 do 10 kilometara i predstavlja omiljeno izletište. U blizini ovog područja nalazi se Muzej 105-e Motorizovane brigade Armije Bosne i Hercegovine, kao i vidikovac.

Prema idejnom projektu, u parku će biti izgrađeno jezero i vodopad. Planirana je izgradnja staza, mostova, klupa, mjesta za roštiljanje, restorana, kafe-bara i trgovina. Tamo će biti i mjesta za rekreaciju, dječija igrališta, amfiteatar, česme, šadrvani...

Ambijent će upotpunjavati brojne vrste endemičnih biljaka koje će biti zasađene.

Ideja za projekt urbanih šuma na području Kantona Sarajevo nastala je iz potrebe da građani Sarajeva, prije svega djeca i omladina, imaju park-šumu gdje će postojati svi infrastrukturni objekti koji su neophodni za ekološku edukaciju. To će unaprijediti kvalitet života u Sarajevu.