BiH
0

Pariski sporazum o klimi šansa za BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postizanje Pariskog sporazuma o klimi šansa je za BiH koja je osjetljiva na klimatske promjene, saopšteno je iz Ambasade Francuske u BiH.

U saopštenju se ističe da su analize Globalnog indeksa o rizicima povezanim sa uticajima klime (Global Climate Risk Index) pokazale da je u 2014. godini upravo BiH bila među tri zemlje u svijetu koje su bile najviše pogođene klimatskim promjenama.

Iz francuske Ambasade podsjećaju da je Pariski sporazum o klimi potpisan 12. decembra, te da predstavlja historijski uspjeh jer je riječ o prvom globalnom sporazumu o klimi kojeg je prihvatilo 195 zemalja, među kojima je BiH, nakon dugih pregovora vođenih pod predsjedavanjem Francuske.

Tim povodom, Ambasada Francuske zahvaljuje delegaciji BiH za njen doprinos i učestvovanje u pregovorima.

Ovaj sporazum je tek prva etapa i sve zemlje će pristupiti obaveznim revizijama od 2020. godine s ciljem ograničavanja porasta temperature na 1,5 stepen.

Francuska, kao predsjedavajuća Konferencije UN o klimatskim promjenama (COP 21) do decembra 2016. godine nastavit će da pruža podršku BiH u ratifikaciji i implementaciji Pariskog sporazuma, naglašava se u saopštenju.