BiH
0

Paravac, Marović i Mesić potpisali zajedničku izjavu

NINA/Sarajevo-X
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac i predsjednici Srbije i Crne Gore i Hrvatske Svetozar Marović i Stjepan Mesić potpisali su danas u Beogradu zajedničku izjavu "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost". U tom dokumentu su navedeni osnovni problemi koji opterećuju uzajamne odnose ovih triju zemalja i dane sugestije za njihovo prevladavanje.

Dokument je potpisan na 10. sesiji Igmanske inicijative koju čini više od 100 nevladinih organizacija iz SCG-a, Hrvatske i BiH.

Zajednička izjava

U zajedničkoj izjavi Marovića, Mesića i Paravca navodi se da su izručenja svih optuženih Haškom tribunalu preduslov za individualizovanje krivice za zločine koji su u sukobima na prostoru SFRJ počinjeni na sve tri strane. Naglašava se neophodnost pune saradnje s Haškim tribunalom, potreba omogućavanja trajnog povratka izbjeglih i progranih, zaštite nacionalnih manjina i trajno institucionalizovanje bezviznog režima.

"Puna i bezrezervna saradnja s Haškim sudom, ne samo u slučajevima optuženih koji se svojom voljom stavljaju na raspolaganje Sudu nego i onih koji u bjekstvu traže spas od pravde, nezaobilazna je stepenica ka potpunoj eliminaciji teorije o kolektivnoj krivici i odgovornosti i preduslov individualizovanja krivice za zločine koji su u nedavnim ratovima počinjeni na sve tri strane", navodi se u izjavi, prenosi Beta. Ocjenjuje se da je, po završetku ratova na području SFRJ, ostvaren značajan napredak u odnosima SCG, BiH i Hrvatske i da je normalizacija u "Dejtonskom trouglu" danas zahvatila praktično sve sfere života.

"Nema alternative punom obnavljanju dobrosusjedskih odnosa, evropskim standardima zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina, regionalnoj saradnji zasnovanoj na punoj ravnopravnosti i načelu zadovoljavanja uzajamnih interesa i učlanjenju u EU kao krajnjem cilju kome teže sve tri zemlje. U cilju daljeg napretka u normalizovanju uzajamnih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za ulazak u evropske integracije, nužno je ukloniti i posljednje hipoteke ratova u kojima se raspala SFRJ. Objektivan odnos prema prošlosti, kako onoj nedavnoj, tako i onoj iz vremena Drugog svetskog rata, te prenošenje istine o prošlim događajima na mlade generacije, jedan je od ključnih preduslova da naše države prestanu da budu taoci prošlosti i da se, neopterećene historijskim mitovima i težnjama revizionista istorije okrenu budućnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Predsednici SCG, Hrvatske i BiH su naglasili da sva sporna pitanja treba rešavati razgovorima i pregovorima, uz uvažavanje sopstvenih, ali i zajedničkih interesa. "Mentalne, kulturne, historijske, privredne i druge barijere koje bi mogle da ometaju uspešnu normalizaciju odnosa tri zemlje treba ukloniti strpljivo i uz dobru volju sve tri strane, ali i uz pomoć međunarodne zajednice kada je ta pomoć potrebna i dostupna. Sve tri strane su odgovorne za preduzimanje nužnih koraka i mera kako bi postupno bili prevladani i uklonjeni mržnja i nepovjerenje, proizašli iz nedavnih ratova", navodi se u izjavi.