Nelogičan pravilnik
58

Paradoks na Univerzitetu u Tuzli: Kako prorektori, dekani i profesori imaju veću platu od rektora

A. K.
Univerzitet u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Dekani, prodekani, prorektori i veći dio profesora na Univerzitetu u Tuzli primaju plate koje su veće od one koju dobija rektorica te visokoškolske ustanove. Problem leži u nelogičnom internom pravilniku, a zakon koji je na snazi ne tretira ovu oblast, potvrđeno je za Klix.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je zadužila kantonalno ministarstvo finansija za kreiranje informacija o visini plata zaposlenika Univeziteta u Tuzli, a nakon razmatranja pravilnika o platama i naknadama koji je na snazi u toj visokoškolskoj ustanovi. Kroz analizu su utvrđene određene nelogičnosti.

"Mi imamo situaciju da su plate dekana i prorektora veće od one koju prima rektor i to je ono što informaciju čini zanimljivom. Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK određuje povezanost između plate premijera i rektora te se ona kao takva i primjenjuje, dok za prorektore, dekane i profesore nema nikakvog ograničenja, niti poveznice sa platom ministra ili premijera. Vjerovatno je nekom posmatraču propis manjkav, ali je on takav", kazao je za Klix.ba ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Potrebno donošenje novog zakona

Nakon razmatranja informacije, Vlada TK je zadužila ostale resore o prikupljanju podataka i za sve ostale ustanove. Mustajbašić navodi da je krajnji cilj donošenje novog zakona o platama u Tuzlanskom kantonu, koji bi sve oblasti jedinstveno uredio, uz jasno definisanje složenosti poslova, kvalifikacije i svega ostalog.

"Također, potrebno je i da postoji piramida primanja u smislu da se zna ko nosi najveći iznos plate, a ko je onda ispod njega. Ovdje je sada anomalija da neko bude na čelu neke ustanove te da ima manju platu od svojih podređenih. To je sada slučaj u Univerzitetu, a vjerovatno i u ostalim ustanovama. Nakon sveobuhvatne analize pristupit ćemo izmjenama zakona, kojim ćemo regulirati ovu oblast", dodaje Mustajbašić.

Kako smo ranije kazali, ograničenja koja su navedena u spomenutom zakonu primjenjuju se samo na rektora Univerziteta u Tuzli i ta plata ne prelazi visinu plate premijera Tuzlanskog kantona.

"Ova situacija dovodi do očitog paradoksa jer iz platnih listi je vidljivo da veliki broj zaposlenika Univerziteta u Tuzli ima veća neto primanja od rektora univerziteta, odnosno prorektori, dekani, redovni profesori i veliki dio vanrednih profesora", navedeno je u informaciji kantonalnog ministarstva finansija.

Pored koeficijenata i dodataka koji su prezentovani pravilnikom univerziteta, u analizi su definisani i ostali dodaci koji se tiču angažovanja u nastavi.

"Zanimljiva je uporedba i visine plata zaposlenih u Univerzitetu u Tuzli i ministara u Vladi Tuzlanskog kantona. Vidljivo je iz prezentiranih tabela gdje je koeficijent za obračun plate ministra 6,75, a da u prvoj tabeli od 23 prezentirane pozicije zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli, 12 pozicija ima veći koeficijent za obračun plate, ne računajući rektora. Trenutno je osnovica za obračun plata ista za obje analizirane kategorije", navedeno je u informaciji.

Iznosi plata

Kako se ističe, plata rektora Univerziteta u Tuzli nakon oporezivanja je 3.966,86 KM, bez obračuna dodatka uz 17,5 posto i dodatka na ime minulog rada.

Prorektor, redovni profesor prima 4.186,35 KM uz dodatak od 15 i 13 posto na ime dodatka za minuli rad, dok prorektor, vanredni profesor dobija 3.902,08 KM uz dodatak od 15 i devet posto na dodatak za minuli rad.

Dekan, redovni profesor dobija 4.210,14 KM uz dodatak 10 posto i dodatkom od 13 posto na osnovu minulog rada, uz dodatak koji je rezultat angažmana u nastavi. Dekan, vanredni profesor dobija platu od 3.769,73 KM uz dodatak od 10 i devet posto na osnovu minulog rada, uz dodatak koji je rezultat angažmana u nastavi.

"Svi redovni profesori čiji je koeficijent 8,45 imaju primanja veća od 4.000 KM, a i redovni profesori čiji je koeficijent 7,09 imaju takva primanja kada se na osnovnu platu (koeficijent x osnovica) doda dodatak po osnovu minulog rada i dodaci koji zavise od angažovanja u nastavi", naglašeno je u informaciji.

U informaciji je kazano da su sve plate prezentovane na osnovu 160 sati rada, uz zaključak da je iz prezentiranog vidljivo da su stvarne plate prorektora i dekana veće od osnovne plate uvećane za procenat minulog staža.

Potcrtano je da to znači da isti koriste položajne dodatke u visinama propisanih u pravilniku Univerziteta, koji definiše ova primanja i iste su veće od plata premijera i ministara u Vladi Tuzlanskog kantona. Kao takve spadaju u red najviše isplaćenih plata zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Tuzlanskog kantona.