BiH
1.3k

Papina posjeta bez ijednog incidenta: Bh. sigurnosne agencije pokazale spremnost

Piše: N. N.
(Foto: Klix.ba)
Sa sigurnosnog aspekata posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini protekla je besprijekorno. Papa je u Sarajevu boravio 11 sati, a policijske agencije u BiH pobrinule su se da sve protekne u najboljem redu.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS i član Pododbora za sigurnost, koji se brinuo za organizaciju papine posjete u ovoj oblasti, kazao je za Klix.ba kako nije zabilježen ni najmanji incident od dolaska pape do njegovog napuštanja Sarajeva.

"Sa sigurnosnog aspekta zaista je sve proteklo u najboljem redu. Od papinog dolaska, transporta od aerodroma, brojnih susreta, do konačnog odlaska nigdje nije bilo problema. Čak nismo zabilježili ni neke veće saobraćajne nezgode", kaže za Klix.ba Irafn Nefić.

On dodaje da je Sarajevo, pored pape, napustila i većina hodočasnika. Jedini manji problem koji bi se mogao spomenuti jeste da je, zbog vrućine, bilo nekoliko intervencija medicinskih ekipa, ali ni tu nije bilo značajnijih problema.

Konačnu ocjene cijelog događaja sa sigurnosnog aspekta dat će Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i predsjednik Pododbora za sigurnost.

Ipak, Nefić dodaje kako je jasno da su sarajevske i bh. policijske i sigurnosne snage pokazale da su u stanju krajnje profesionalno osiguravati i najveće skupove i posjete glavnom gradu.

"Svako je dobio zadatak iz svoje nadležnosti i sve policijske agencije su uradile ono što je do njih. Koristim priliku da pohvalim sve policajce kao i sve službe koje su im bile servis", zaključuje Nefić.

I federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da je ova posjeta bila sigurnosni izazov za sve policijske agencije i zahvalio se pripadnicima svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini na izuzetnoj saradnji i dobroj koordinaciji, čime smo pokazali da smo sa sigurnosnog aspekta na dobrom putu ka približavanju euroatlantskim integracijama.

"Ovim smo također dokazali da ostvarujemo i dobru regionalnu saradnju, koja će i ubuduće biti unaprijeđena", saopćio je Odsjek za odnose sa javnošću FMUP-a.