BiH
0

Papin izaslanik počinje posjetu Međugorju gdje će provesti nekoliko mjeseci

Klix.ba
Međugorje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međugorje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apostolska nuncijatura u BiH potvrdila je za BIRN da Poljak Henryk Hoser, papin posebni izaslanik, nakon dolaska u Sarajevo, u toku sedmice ide u Međugorje gdje će nekoliko mjeseci provesti s lokalnim svećenstvom.

Hoser, kojeg je papa Franjo imenovao u februaru, trebao je stići prošlog mjeseca, ali je njegova posjeta odgođena.

"Moja uloga je da pažljivo istražim lokalnu pastoralnu situaciju, naročito potrebe hodočasnika. Također, mogu predložiti pastoralne inicijative", rekao je Hoser u februaru dodajući da je njegova misija isključivo pastoralna služba u prirodi.

Ova posjeta obilježit će najnoviji razvoj dugogodišnjeg komplikovanog odnosa između Vatikana i svetišta u Međugorju koje datira od 1981. godine kada se Djevica Marija ukazala lokalnoj djeci.

Ukazanja, koja su se navodno nastavila do danas, godišnje privuku blizu milion hodočasnika bez obzira na to što ni Vatikan nije potvrdio autentičnost ovog svetišta. Ukazanja su zapravo izazvala dubok jaz među lokalnim franjevcima, onim koji podupiru te tvrdnje i onim koji ih negiraju.

Mostarski biskup Ratko Perić, čija biskupija pokriva veći dio Hercegovine, u februaru je ponovio svoje uvjerenje da se nikakva ukazanja nisu dogodila u Međugorju.

Vatikan je 2010. godine osnovao Komisiju za istraživanje autentičnosti ukazanja, ali rezultati još uvijek nisu poznati. Prema posljednjim informacijama, Hoser se neće baviti pitanjem ukazanja, nego isključivo potrebama hodočasnika.

On će sumirati svoje nalaze u posebnom izvještaju Svetoj stolici koja će naknadno donijeti odluku o navodnom ukazanju Djevice Marije iz juna 1981. godine.