BiH
101

Papa Franjo se u Katedrali susreo sa svećenicima

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon mise i ručka u prostorijama Apostolske nuncijature u Sarajevu, papa Franjo je stigao u Katedralu Srca Isusova gdje se susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Papu Franju su dočekali rektor kardinal mons. Ante Meštrović i kardinalni župnik vlč. Marko Majstorović. Dočeku pape prisustvovalo je i nekoliko stotina građana Sarajeva, ali i vjernika iz cijelog svijeta koji su u želji da vide papu Franju blokirali sarajevsku ulicu Ferhadiju.

Ispred katedrale nalazi se i veliki broj novinara, kako iz BiH, tako i iz ostalih država Evrope.

Sveti Otac na ulazu u prvostolnicu od Meštrovića primio je raspelo, koje je poljubio, a zatim od Majstorovića i škropilo s blagoslovljenom vodom s kojom je poškropio sebe i prisutne oko sebe.

Nakon ulaska pomolio se na grobu Josipa Štadlera.

Program je pozdravnim govorom počeo kardinal Vinko Puljić, a potom su svećenici i redovnica govorili svoje ispovijesti o najtežim trenucima njihovih života.

Nakon katedrale, papa će se uputiti u Franjevački međunarodni studentski centar gdje će se održati ekumenski i međureligijski susret.

Prisutnim je putem velikog ekrana omogućeno praćenje programa iz sarajevske katedrale.

U 18:30 sati papa Franjo će posjetiti Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Centralni događaj papine posjete je bila misa koja je održana na stadionu Koševo, a na kojoj je bilo prisutno oko 70.000 ljudi. Papa Franjo je sa stadiona na Koševu ispraćen poklicima: "Papa, mi te volimo". Vjernici, hodočasnici i drugi posjetitelji nastojali su se na odlasku približiti mu se i rukovati se s njim.