|

Papa Franjo danas će u Vatikanu primiti Dodika i Cvijanović

Papa Franjo danas će u Vatikanu primiti Dodika i Cvijanović
60
Klix.ba
26.4.2019. u 07:23
67
komentara
60

dijeljenja
Papa Franjo danas će u Vatikanu primiti Dodika i Cvijanović Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović sastat će se danas u Vatikanu s papom Franjom. I ova posjeta izazvala je reakcije u našoj zemlji u vezi s karakterom službene posjete, odnosno u čije ime Dodik odlazi kod pape.
Prošle sedmice ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je potvrdio da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH obaviješteno da je potvrđen termin posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za 26. april u prijepodnevnim satima.

Uoči samog odlaska u Vatikan Dodik je otišao na razgovor i po savjete kod patrijarha Irineja u Beograd, a onda je uslijedila reakcija iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je navedeno da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.

"Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje", stoji u saopćenju iz Džaferovićevog kabineta.

Dodik je na to iz Italije poručio da ga je po dolasku u Rim dočekao zvanični protokol Vatikana i da se tu više nema šta objašnjavati.

"Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsjedništvu, da član Predsjedništva kojeg pozove neko iz druge države može da ode u zvaničnu posjetu. Ja samo koristim to, kao što je i prije samo mjesec uradio član Predsjedništva Željko Komšić kada je odlazio u Sjevernu Makedoniju. Za male duše i one koji žele da nešto sitničare uvijek ima prostora za to", rekao je Dodik za ATV.

Dodik je najavio da s papom Franjom planira razgovarati o raznim i bitnim temama.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...