{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pantelić tukao zatvorenike u Orahovici

F
19.3.2013. u 18:10
0
0
Pantelić tukao zatvorenike u Orahovici
0
Pantelić tukao zatvorenike u Orahovici
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Drugog dana svjedočenja na suđenju u Sudu BiH, trojici optuženih za zločin počinjen u Višegradu, Salko Šabanović je izjavio da ga je optuženi Miloš Pantelić udarao u osnovnoj školi u selu Orahovci.
Šabanović, svjedok Tužilaštva BiH, rekao je da ga je optuženi udarao više puta i da su mu od udaraca izbijeni zubi. On je dodao da su ga udarale i druge osobe, ali nije htio navoditi njihova imena.

"Bilo ih je još, ali neću da kažem koji su me udarali. Hoću da se vratim u svoj grad", rekao je Šabanović, koji je počeo svjedočiti 12. marta.

Tužilaštvo BiH tereti Pantelića zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Ljubomirom Tasićem za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su 1992. godine zločine počinili kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Islam Cero, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je krajem maja 1992. godine odveden iz svog sela Osojnica, te da je bio u grupi zarobljenih civila među kojima je bio i Salko Šabanović. Cero je potvrdio da su neki od 15 do 20 civila zatvorenih u školi u Orahovcima izvođeni na ispitivanje i da su se vraćali krvavi.

"U toku noći su izvodili Šabanovića. On je bio krvav u dijelu glave", rekao je Cero i dodao kako ne zna ko je Šabanovića udarao.

Svjedok je kazao da je među vojnicima kod škole vidio i optuženog Pantelića, kojeg je prepoznao u sudnici, napomenuvši da su zajedno radili u pilani.

Šabanović je naveo da je na dan privođenja vidio Pantelića iznad kuće Salke Šabanovića, kao i među vojnicima koji su stajali pored zapaljenih kuća. On se prisjetio i da je ranije na putu do škole vidio Pantelića sa kanisterom benzina, te kako jednu štalu polijeva bezinom, a drugi vojnik je pali, javlja BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: