{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje za zločine u Višegradu: Bijeg sa bebom u naručju

25.12.2012. u 15:02
0
Suđenje za zločine u Višegradu: Bijeg sa bebom u naručju
0
Suđenje za zločine u Višegradu: Bijeg sa bebom u naručju
Na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je sa dvogodišnjim djetetom u naručju uspio pobjeći sa mjesta razdvajanja muškaraca i žena, a nakon rata saznao da su muškarci koji su ostali ubijeni.
Svjedok Sabahudin Čelik iz sela Smriječe (općina Višegrad) kazao je da je u junu 1992. godine, zajedno sa porodicom i drugim mještanima, bio u konvoju nakon što im je obećano da će bezbjedno napustiti Višegrad.

Čelik je ustvrdio da je, dok su bili u autobusu na trgu u Višegradu, vidio optuženog Milisavljevića u vojnoj uniformi i naoružanog. Rekao je da ga od ranije poznaje jer su radili u istoj firmi. Osim tada, svjedok je istaknuo da je optuženog Milisavljevića vidio “najvjerovatnije” u Sokocu, gdje je konvoj najduže pravio pauzu.

Kada su stigli do Išerić Brda, prema iskazu svjedoka, rečeno je da žene i djeca izađu iz autobusa, a da muškarci ostanu.

“Krenuo sam iz autobusa da dam ženi dijete. Nisam mogao naći ženu. Počeo sam bježati. Nije niko pucao, pa sam nastavio bježati. Među prvima dolazim u neko selo, saznao sam da su ti ljudi muslimani. Supruga dolazi poslije”, prisjetio se Čelik.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, muškarci bošnjačke nacionalnosti koji su izdvojeni iz konvoja u mjestu Išerić Brdo ubijeni su kod jame Paklenik (općina Sokolac). Prema navodima optužnice, samo je jedan muškarac uspio pobjeći sa mjesta gdje su vršena pogubljenja.

Tužilaštvo BiH tereti Milisavljevića i Pantelića za učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac). Njima dvojici, kao i Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, kako se navodi u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Čelik je naglasio je da je sudbinu muškaraca koji su ostali u autobusu saznao poslije rata od Ferida Spahića.

“Pričao mi je da je vidio Predraga da prvi strijelja te ljude i da je on uspio preživjeti”, kazao je Čelik.

Odgovarajući na pitanja Milisavljevićeve Odbrane da li je vidio da njegov branjenik nekog maltretira na trgu u Višegradu ili u Sokocu, svjedok je negativno odgovorio.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: