Članovi Predsjedništva
52

Panel u Antaliji: Komšića brine naoružavanje Srbije, Cvijanović kritikovala moderatoricu

A. L.
Na panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji govorili su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.
Bećirović je kazao da je potrebno ubrzati euroatlanske i NATO integracije.

"NATO je sigurna luka za ljude u BiH. Kad se pridružimo EU i NATO, to će, osim ekonomskog, biti važan psihički značaj za građane. Bit će to znak da je vrijeme nemira i konflikta je nepovratno iza nas", kazao je.

Također, Bećirović je dodao da je važno da prestanu "napadi na ustavni poredak zemlje".

"Očekujem da predstavnici entiteta Republika Srpska prestanu sa udarima na ustavni poredak. Dvije ključne institucije su visoki predstavnik i Ustavni sud, koje su brutalno napadnute od organa entitete Republika Srpska. To se mora zaustaviti", rekao je.

Komšić je kazao da duboko vjeruje da bi BiH trebala imati prijatelje širom svijeta.

"Svako ko želi biti iskreni prijatelj, nema razloga da i mi ne budemo prijatelji s njima. Mi pripadamo Evropi, evropskom kontinentu i logično je da mi budemo u porodici evropske nacije, a to znači EU i NATO", kazao je.

Na pitanje šta će dalje uraditi predsjednik Rusije Vladimir Putin, kazao je:

"Ne znam, zaista ne znam. Postoji dosta različitih informacija da je riječ o pritisku na zemlje Baltika, zemlje Skandinavije, Moldaviju... Pratićemo sve što se dešava, ali prema onome što vidim, Rusija je još uvijek fokusirana na Ukrajinu. Mislim ipak da je to pitanje potrebno uputiti prema ministru Lavrovu", kazao je.

Kaže da ga zabrinjava što se zemlje u regionu naoružavaju.

"Uvijek morate biti oprezni, jer koga jednom zmija ujede on se boji i guštera. Zemlje u regiji se naoružavaju. Srbija troši veliki novac na naoružanje, kao i Hrvatska, ali Hrvatska je članica NATO-a. Ono što ja znam iz ličnog iskustva jeste da niko ne kupuje oružje osim ako ga ne želi iskoristiti. Naravno da se zapitate šta se događa i zašto će im toliko oružje, za šta se spremaju... Mi u Bosni i Hercegovini, barem generacija kojoj ja pripadam, smo vrlo oprezni i osjetljivi oko toga", kazao je.

Cvijanović je u toku panela iznijela zamjerku za moderatoricu panela zato što je prvo njoj postavila pitanje, a ne Denisu Bećiroviću. Kad joj je moderatorica krenula odgovoriti, Cvijanović ju je prekinula.

"Nemojte se raspravljati sa mnom. Ja vam samo kažem šta ja mislim, uvažavajući poziciju gospodina Bećirovića. Osim ako niste naumili da njegova bude zadnja ovdje, pa ste zbog toga to uradili", kazala je.

Kad je voditeljica pokušala ponovo nešto da kaže, Cvijanović joj je poručila:

"Ja sam članica Predsjedništva, nemojte mi upadati u riječ. Ja želim da budem pristojna i da vam kažem ponovo da mi u BiH treba da se bavimo onim pitanjima o kojima se slažemo".

Potom je Cvijanović kazala da je jedna od stvari oko kojih se političari u BiH slažu put ka Evropskoj uniji. Ipak, rekla je da rad domaćih institucija ne mogu da supstituišu stranci. Apelovala je da EU pokaže više fleksibilnosti prema BiH, a da domaći političari pokažu više agilnosti u ispunjavanju potrebnih uslova.

"Suština je u onome šta sve strane rade kako bi se prevazišle nesuglasice, a ne šta se radi da bi se produbili međusobni jazovi", kazala je.

Dodaje da je ona umjereni optimista kad je u pitanju evropski put kazavši kako je do sada mnogo toga urađeno, ali da "stvari nisu idealne".

"Ali, nisu ni za potcjenjivanje, s obzirom na uložene napore", kazala je.

Što se tiče zakona o sudovima, kazala je kako smo imali stav EU da je njima svjedeno gdje će biti sjedište apelacionog vijeća, ali da se onda umiješao američki ambasador Michael Murphy koji je kazao da treba biti "tamo i tamo".

Dotakla se i Dana nezavisnosti kazavši kako je to praznik koji se ne proslavlja u cijeloj BiH, ali da od toga ne treba praviti "big deal".

Govoreći o NATO-u, Cvijanović je navela da je u BiH na snazi Program reformi u kojem se navodi da treba da se nadograđuje saradnja, ali da ona ne prejudicira članstvo u Alijansi.