Peti pokušaj
103

Pandurević: Set zakona o akcizama ponovo neće biti usvojen

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas da će biti neuspješan i peti pokušaj usvajanja seta zakona o akcizama.

Pandurević je rekla da je na osnovu putarina Republika Srpska od 2009. godine do danas dobila milijardu KM, te da je, uz kreditna zaduženja, izgrađeno 97,8 kilometara auto-puteva, a u Federaciji BiH oko 100 kilometara.

"U budžetsku potrošnju je otišlo 1,5 milijardi KM od akciza", izjavila je Pandurevićeva novinarima u Banjoj Luci.

Ona je istakla da su auto-putevi građeni od kredita, a ne od putarina, te da su sredstva od putarina nenamjenski trošena u oba entiteta.

Pandurevićeva smatra da se auto-putevi mogu graditi i na način koji predviđa sporazum iz Budimpešte sa kineskom kompanijom u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banja Luke do Novog Grada.

Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo smatra da je dobar sporazum koji predviđa davanje koncesija za prvu fazu ovog auto-puta, od Banjaluke do Prijedora.

Govoreći o preduzeću "Željeznice Republike Srpske", Bundalo je rekao da treba tražiti načine da se ovaj sistem izvuče iz loše situacije i da se, prije svega, to treba uraditi restrukturisanjem i smanjenjem broja radnika, a ne zaduživanjem.