Članica SDS-a
48

Pandurević: Paddy Ashdown bi danas bio ponosan na SNSD

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević poručila je da bi bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown bio ponosan na SNSD nakon što je jučer usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa prema kojem Komisija za sukob interesa na nivou BiH može donositi odluke i bez Republike Srpske.

"Ono što nije uradio čak ni Paddy Ashdown jučer su uradili poslanici i delegati SNSD-a, US i DEMOS-a u PS BiH. Zakonom o sprečavanju sukoba u institucijama na nivou BiH potpuno su poništili konstitutivnost Republike Srpske i ravnopravnost naroda u BiH, što još nikada nikome nije pošlo za rukom. Nažalost, ispostavlja se da su najveća opasnost za RS njene lažne patriote", smatra Pandurević.

Smatra da bi sve razumjela da su barem "istrgovali Zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija".

"Ali, Zakon o Ustavnom sudu su zaboravili i više ga ne smiju pomenuti, iako su upravo oni ti koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili zaključak da nema usvajanja evropskih zakona dok se ne riješimo stranih sudija i OHR-a. Prvo su pogazili Narodnu skupštinu, a sad gaze čitavu Republiku Srpsku i njen ustavni položaj zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Uspjeli su ono što nije uspjelo ni Izetbegovićima'', ističe Pandurević.

Ona kaže da se ponadala nakon diskusije poslanika SNSD-a Nebojše Radmanovića da će biti dovoljno patriotizma i razuma u SNSD da ne prihvate anuliranje Republike Srpske.

''Radmanović je iznio sve ono što smo i mi upozoravali i potvrdio da je narušena ravnopravnost naroda i entiteta. Nažalost, izgleda da je Dodikova telefonska instrukcija kako da glasaju bila ispred Republike Srpske. Ova situacija nam ponovo pokazuje koliko je opasno kada Republikom Srpskom upravljaju ljudi koji su ucijenjeni od stranaca. Ne pitaju kolika je cijena, nego Srpsku daju na pladnju'', zaključila je Pandurevićeva.

Ona, dodaje i da usvojeni zakon ne znači kraj korupciji, nepotizmu jer su prepisana rješenja iz starog, te da je jedina novina to što je poništeno entitetsko glasanje.

''Kada ga poništite u jednom zakonu, otvorili ste Pandorinu kutiju i biće poništeno i u drugom, trećem itd. Biće poništeno i u mnogo opasnijim zakonima gdje je važan svaki glas iz Srpske. Entitetsko glasanje je svetinja u koju se ne dira, ako si lojalan Republici Srpskoj i njenom narodu'', poručila je Pandurević.