BiH
6

Pandurević: Niko iz Republike Srpske neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević kazala je kako Denis Bećirović svoju kampanju za predsjednika SDP-a vodi preko državnog Parlamenta i preko Rezolucije o Srebrenici.

Pandurević je kazala kako je današnja diskusija u organu zakonodavne vlasti BiH pokazala kako neki zastupnici nisu spremni prihvatiti činjenicu da je BiH zemlja koja ima problem s terorizmom.

"Nosioci borbe protiv terorizma u BiH moraju biti prije svega bošnjački političari. Niko to ne izjednačava ni sa Bošnjacima, ni sa islamom, što se ovdje pokušalo podmetnuti", rekla je Pandurević.

Ona je rekla da SDS od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) traži kompletnu informaciju o radikalnim pokretima u BiH i odlascima državljana BiH na strana ratišta.

"Nedopustivo je da podaci OSA-e BiH koji su pribavljeni bez naloga sudije za prethodni postupak ne mogu biti korišteni u dokaznom postupku. Mi zato tražimo promjene Zakona o krivičnom postupku gdje se sve informacije OSA-e BiH koje su prikupljene u slučaju terorizma mogu koristi kao dokaz", saopćila je Pandurević.

Pandurević je rekla da misli kako ne treba imati situaciju da glavni pretres za terorizam bude javan, pa da se desi da svi mediji prenose govore Bilala Bosnića koji djeluju podstrekavajuće za pripadnike ekstremnih pokreta.

"Ništa se ne mjenja jer neki ovdje nemaju političke volje da prihvate da BiH ima problem terorizma. Ja sam ovdje čula da neki pokušavaju ono što se desilo u Zvorniku umanjiti kao problem. Čula sam da se osporava akcija 'Ruben', ali s druge strane imamo izvještaj Specijalnog tužilaštva RS da je akcija 'Ruben' sprovedena po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje na krivično djelo terorizma".

Istakla je i da postoji informacija kako se imena 24 osobe koje je OSA BiH privela u akciji 'Ruben' nalaze na spisku pripadnika selefijskog pokreta i da je jedna od tih osoba hapšena u akciji Damask, te da mu se pred Tužilaštvom BiH sudi.

Dodala je da OSA BiH ima dobre kapacitete s obzirom na to da važi za jednu od deset najboljih obavještajnih službi u Evropi iz čega proizilazi da su problem institucije BiH.

"Ako govorimo o ljudskim pravima, Semiha Borovac je iznijela lični stav i odbila je zamjeniku ministra dostaviti tu informaciju. Uplašeni su svi tamo gdje se desilo hapšenje. Uplašeni su i Srbi i Bošnjaci, svi imamo razlog za strah u ovoj zemlji jer se susrećemo s ozbiljnim problemom", kazala je Pandurević.

Ona danas nije podržala prijedlog Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti rasprava o napadu na ekipu Face televizije jer kako ističe "Denis Bećirović svoju kampanju za predsjednika SDP-a vodi preko ovog Parlamenta".

Kazala je i da niko iz RS neće podržati Rezoluciju o Srebrenici jer je mnogo toga sporno u Rezoluciji, od kvalifikacije dijela, do toga da se zanemaruju druga djela ratnih zločina koja su počinjena na teritoriji BiH".

"Ramiz Salkić je preko te Rezolucije vodio kampanju za potpredsjednika SDA i propao je. Denis Bećirović kampanju za predsjednika SDP-a vodi također preko Rezolucije o Srebrenici i ja sam uvjerena da će i on izgubitu tu kampanju".

Prokomentarisala je i slučaj Sejfudina Tokića, za kojeg je rekla da je ostao bez primanja i u teškoj finansijskoj situaciji pa je vjerovatno šireći međunacionalnu mržnju pokušao doći do sponzora, a možda upravo i do onih koji sponzorišu selefijski pokret.