BiH
114

Pandurević: Ljudi iz SNSD-a su u Briselu spašavali svoje vile u Beču, Monte Carlu...

Piše: Am. Dž.
Zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da neće doći do osnivanja nove sudske instance u BiH (Viši sud BiH) te da će članovi SNSD-a odgovarati za velike kriminalne afere u RS-u.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ona je danas održala press-konferenciju, kako je istakla, povodom dva ataka Vlade RS na ustavne nadležnosti ovog entiteta.

"Prošle sedmice gospođa Cvijanović je imala sastanak sa premijerom FBiH Novalićem i na tom sastanku je dogovoreno da se boravišna taksa naplaćuje u saradnji sa Graničnom policijom BiH. To je prema postojećim zakonima isključiva nadležnost RS-a i to je javni prihod RS-a a ne BiH. Da bi gospođa Cvijanović ispunila svoj naum neophodno je promijeniti Zakon o Graničnoj policiji. Jeste li igdje u svijetu vidjeli da Granična policija naplaćuje boravišnu taksu. Mi čvrsto obećavamo da (ministar sigurnosti Dragan op.a.) Mektić neće dozvoliti takav prenos nadležnosti", rekla je Pandurević.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Istakla je da se drugi atak Vlade RS-a na nadležnosti ovog entiteta odnosi na protokol iz Brisela.

"RS je nezadovoljna radom Suda i Tužilaštva BiH prvenstveno zbog procesuiranja ratnih zločina. A šta smo to dobili u protokolu? Umjesto pitanja načina procesuiranja ratnih zločina i neprovođenja strategije za procesuiranje ratnih zločina dobili smo još jednu novu pravosudnu instancu koja se zove Viši sud BiH. Očito je da je (ministar pravde RS-a Anton op.a.) Kasipović otišao u Brisel da ukine Sud i Tužilaštvo BiH kako bi se navodno odustalo od referenduma, a onda su u strahu od prijetnji međunarodne zajednice, da će biti zamrznuta imovina funkcionerima SNSD-a, i spašavajući svoje vile u Kopru, Poertorožu, Beču, Monte Carlu, rekli tamo u Briselu - dajte, potpisat ćemo šta god hoćete samo da ovo zaboravimo i da nam ostanu naše vile", rekla je Pandurević.

Dodala je da je za SNSD protokol iz Brisela pitanje slobode, jer na taj način "spašavaju vlastitu kožu, kako ne bi otišli u zatvor".

"Pravosuđe u RS-u SNSD-u vrijedi koliko i ovih 300 opljačkanih miliona preko Bobar banke", rekla je Pandurević.