Kritika iz SDS-a
453

Pandurević: Da li su "papci" dobili nešto u džep pa su pristali na akcize?

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da je specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark uspio da izvrši stravičan pritisak na poslanike u Predstavničkom domu da promijene svoje mišljenje oko povećanja akciza, kako bi zaštitio interese Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Pandurević je rekla da Evropska banka za obnovu i razvoj ima višak sredstava, jer zbog sankcija prema Rusiji već dvije godine ne mogu da plasiraju milijarde u tu zemlju, pa su tražili mjesto gdje će plasirati taj novac i našli BiH.

"Međunarodnu zajednicu ne zanima kako ćemo mi potrošiti te pare, ali su shvatili da smo mi toliko kreditno zaduženi i da bi osigurali da ćemo im vratiti te pare koje nam daju podignuće namete", rekla je Pandurevićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kako kaže, ne može da shvati toliku količinu podaništva kod političara u BiH i pojedinih lidera stranaka prema međunarodnoj zajednici.

Pandurevićeva je dodala da nigdje u Reformskoj agendi ne postoji obaveza za podizanje akciza na gorivo, već naprotiv, ovo rješenje je suprotno Trećem energetskom paketu EU.

Pandurević dodaje da je ovaj pritisak međunarodne zajednice, odnosno Wigemarka, rušenje institucija i pita da li u njegovoj Švedskoj neki strani političar može da vrši pritisak na poslanike.

Odgovarajući na pitanje da li je Vigemark vršio i na nju pritisak, ona je rekla da nije Wigemark lično, ali su joj dolazili ljudi iz Delegacije EU i iz vlada nekih evropskih država, ali im je jesno rečeno da SDS to neće podržati.

Pandurevićeva kaže da treba sprovesti istragu i vidjeti da li su "neki papci dobili nešto u džep jer su pristali da glasaju za akcize".

Ona je rekla da će 20 poslanika koji su glasali protiv povećanja akciza, kada Zakon bude objavljen u Službenom listu BiH, zatražiti od Ustavnog suda privremenu mjeru i obustavu primjene Zakona dok po njihovoj apelaciji Ustavni sud ne odluči o ustavnosti ovog zakona.

"Moram reći da sam skepična da ćemo uspjeti, jer u tom Ustavnom sudu sjede tri stranca koje kontroliše Wigemark, a ostale sudije dolaze iz SDA, HDZ-a i SNSD-a. Znači i u Ustavnom sudu imamo akciznu koaliciju", naglasila je ona.

Komentarišući činjenicu da su i SDA i SNSD glasali za akcize, Pandurevićeva je naglasila da je sasvim jasno da su "Dodik i Izetbegović veoma dobri parteri kada treba zavući ruku u džep građana i naroda u ovoj zemlji".