BiH
60

Pandurević: Da li penzioneri moraju plaćati RTRS koji kaže da im je Cvijanović produžila život?

Piše: I. P.
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević izrazila je nezadovoljstvo Prijedlogom zakona o javnom RTV sistemu BiH, a pojedine osobe iz RTRS-a pozvala je da podnesu ostavku.

"U ponedjeljak je na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH drugo čitanje Prijedloga zakona o javnom RTV sistemu u kojem se sprema nova otimačina od građana u vidu poreza. Formalni predlagači su naše kolege poslanici, ali autor ovog rješenja je jedna papreno plaćena advokatska kancelarija i jedan TV servis", rekla je Pandurević.

Ona je u današnjem obraćanju medijima na pres konferenciji upriličenoj u Istočnom Sarajevu kazala kako će novi porez iznositi 0,9 posto zbog čega bi penzioneri u RS za pretplatu izdvajali 9.334.628 KM, a zaposleni 22.408.382 KM.

"U RS-u je već pripremljen zakon kojim se ovi novi porezi uvode, a podsjećam da je to u surpotnosti sa reformskom agendom koja kaže da je neophodna reforma penzionog sistema i smanjenje postojećih poreza, a ovdje se planira uvođenje novih", objasnila je Pandurević.

Poslanica iz Srpske demokratske stranke tvrdi da bi tako jedno prosječno domaćinstvo sa dvije zaposlene osobe sa prosječnom platom mjesečno za RTV taksu izdvojilo 15 KM.

"Mi jesmo za finansijsku stabilnost RTV sistema, ali ne možemo dozvoliti da se u džepove građana RS zavlače ruke, da ih se pljačka kako bi finansirali fabriku laži – tzv. javni servis RTRS. Ako treba, od ove nove pljačke u režiji SNSD-a sačuvat ćemo građane tako što ćemo pred zgradom RTRS-a provesti 24 sata i tu spavati", najavila je Pandurević.

Ona je naglasila kako je zapanjujuće što a se SNSD oglušio o mišljenje Ministarstva saobraćaja i veza od 20. maja u kome se navodi da je uvođenje fondova i poreza neprihvatljivo za RS.

"Kako se nisu dosjetili da uvedu poreze i izmire obaveze prema poljoprivrednicima od 30 miliona KM? Tako penzioneri treba da plaćaju paprene honorare Miroslava Lazanskog koji ih ubjeđuje da im je Željka Cvijanović produžila život? Tražimo ostavku direktora RTRS-a jer je on javni servis pretvorio u fabriku laži koja služi jednoj partiji, njenim tajkunima i njihovim novinarima koji služe na sramotu svojoj profesiji. Tražimo ostavku jer je ugrozio finansijsku stabilnost RTRS-a koji je nekada pozitivno poslovao, a danas samo prema BHRT-u ima dugovanja od 8 miliona KM“, zaključila je poslanica Predstavničkog doma dodavši kako zahtjeva tačne informacije o primanjima Miroslava Lazanskog i Mate Đakovića koja su, navodno, oko 5.000 KM.

Podsjećamo, 15. juna na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH su predložili Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB) u prvom čitanju, a kojim je predloženo da RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.