Traže objavu akta
38

Pandurević: Da li je Dodik pristao na Program reformi zbog skidanja s američke crne liste?

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Srpska demokratska stranka (SDS) traži od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna sa Program reformi u BiH' i to prije slanja u Brisel.

"Dajte da vidimo taj dokument, da vidimo je li istina ono što govore Кomšić, Džaferović, Zvizdić i zapadni ambasadori , a to je da su 'NATO integracije odblokirane, ili svi oni lažu, a Dodik govori istinu'', izjavila je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Dodik je, kaže ona, do jučer uvjeravao da je strano mješanje nedopustivo, da su stranci, posebno NATO i Amerikanci nedobronamjerni prema Republici Srpskoj, a "onda ti stranci napišu dokument koji on potpiše i čuva u sefu, krijući ga od naroda i institucija".

''Zar nije sramota da strani ambasadori znaju šta je potpisano, ali institucije i narod ne smiju da znaju? Da li su tri ministarske pozicije i skidanje sa američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još, brzo ćemo vidjeti. Кapitulirao je, izdao interese Republike Srpske i birače koji su mu povjerenje dali na platformi vojne neutralnosti i anatemisanju NATO saveza kao nekog ko je srpski narod bombardovao osiromašenim uranijumom, pa sada neka bude hrabar i pokaže šta je potpisao'', naglašava Pandurević.