Modernizacija učenja
9

Pametne table omogućavaju interaktivnu nastavu u OŠ Isa-beg Ishaković

FENA
(Foto: FENA)
Prva privatna osnovna škola "Isa-beg Ishaković" u Sarajevu, koja je osnovana 1996. godine, svaku od učionica opremila je bijelim i "pametnim" tablama na kojima 214 učenika ima priliku učiti, a zbog toga su u ovoj školi zelene table i kreda postale prošlost.

Osnivač ove škole je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo, a direktorica škole Nezira Popovac pojasnila je da je od ove školske godine otvorena i srednja škola "Maarif Koledž" Sarajevo koju pohađa 12 učenika u okviru jednog odjeljenja.

Ova škola radi po dva nastavna plana i programa od kojih je jedan kantonalni, a drugi Cambridge program. Djeca iz deset zemalja u 18 odjeljenja uče, između ostaloga, engleski, arapski, njemački i turski jezik, dok škola osigurava prijevoz i ishranu.

Organiziraju i svake sedmice bazare gdje kuhaju tradicionalna jela iz svojih zemalja poput Turske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Irana, Rusije, Makedonije i Kanade, a prikupljeni novac od prodaje jela uplaćuju za liječenje djece.

Djeca ostvaraju dobre rezultate, a osigurana je i inkluzivna nastava gdje nastavnici imaju vremena posvetiti se svakom učeniku posebno, s obzirom na to da odjeljenja imaju najviše 15 učenika.

Direktorica Srednje škole Mubera Halilčević pojasnila je da ovakva modernizacija omogućava interaktivnu nastavu, a uvođenje multimedijalnih sadržaja doprinosi održavanju kreativne, dinamične i fleksibilne nastava za učenike i profesore.

I učenici su zadovoljni novim sistemom učenja, to im olakšava rad, a učenica prvog razreda ove srednje škole Lamija Tulundžić Feni je kazala da joj takozvana pametna tabla omogućava da pripremi bolje prezentacije za časove.